Imagine spectaculoasă de la moartea unei stele

Telescopul Hubble al NASA a reuşit să capteze imagini spectaculoase din timpul sfârşitului unei stele foarte îndepărtate. Nebuloasa Ochi de pisică este o stea în pragul morţii şi se află la o depărtare de aproximativ trei mii de ani lumină, informează Daily Mail.

985 afișări
Imaginea articolului Imagine spectaculoasă de la moartea unei stele

Imagine spectaculoasă de la moartea unei stele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi la o distanţă în timp de 5 miliarde ani, soarele nostru va avea probabil exact aceeaşi soartă, transformându-se într-o gigantică roşie şi expulzând spre exterior în cercuri concentrice straturile exterioare de gaze.

Acest obiect celebru, cunoscut sub numele de Nebuloasa Ochi de pisică, este o aşa-numită nebuloasă planetară care reprezintă o fază a evoluţiei unei stele.

De-a lungul vieţii sale, o stea emite lumină datorită reacţiilor de fuziune nucleară din interior. Când hidrogenul începe să se împuţineze, reacţia de fuziune devine instabilă şi steaua se transformă treptat într-o gigantică roşie.

În această fază, steaua aruncă o parte din straturile sale exterioare. Ceea ce rămâne la urmă este un miez fierbinte care colapsează pentru a forma o stea pitică albă, foarte densă. Pulsaţii energetice venind dinspre miezul stelei împinge spre exterior straturile de gaze şi crează aceşti nori irizanţi.

Nebuloasa Ochi de pisică este de aşteptat să se transforme într-o pitică albă în câteva milioane de ani.

Nebuloasele planetare de genul Ochi de pisică au un rol cheie în distribuirea materiei în Univers. Spaţiul este compus în special din heliu şi hidrogen, însă în timpul reacţiei de fuziune din interiorul stelelor iau naştere atomii de carbon, azot şi oxigen care apoi sunt eliberaţi în spaţiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici