IMAGINI SPECTACULOASE: Cometa care "a trecut prin soare" şi a supravieţuit a salutat Pământul de Crăciun - GALERIE VIDEO

Observatorul ESO din Parnal, Chile, a reuşit să surprindă imagini uimitoare cu Lovejoy, recent descoperita cometă care a reuşit să supravieţuiească după o întâlnire cu Soarele.

13251 afișări
Imaginea articolului IMAGINI SPECTACULOASE: Cometa care "a trecut prin soare" şi a supravieţuit a salutat Pământul de Crăciun - GALERIE VIDEO

IMAGINI SPECTACULOASE: Cometa care "a trecut prin soare" şi a supravieţuit a salutat Pământul de Crăciun (Imagine: ESO)

Imaginile cu expunere lungă, făcute de Gabriel Brammerde cu trei zile în urmă la observatorul austral european din Chile, înfăţişează cometa traversând orizontul chiar înainte de ivirea zorilor, informează site-ul European Southern Observatory.

"Coada cometei a fost vizibilă cu ochiul liber, iar combinaţia dintre Lună, cometă, Calea Lactee şi raza laser a fost la fel de impresionantă pentru privitor, aşa cum se vede şi în fotografiile cu expunere lungă", a declarat Gabriel Brammerde.

Raza laser vizibilă în imagini este folosită ca ghid de către VLT (Very Large Telescope) de la observatorul din Chile.

Lovejoy a oferit şi astronauţilor de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) "un show celest" spectaculos. Ea a fost fotografiată de astronautul american Daniel Burbank, aflat la bordul ISS.

Astronautul american se afla la bordul ISS, la o altitudine de circa 380 de kilometri deasupra Tazmaniei, în noaptea de miercuri spre joi, în momentul în care a văzut "un arc verde şi strălucitor" ridicându-se deasupra orizontului Terrei. Acel arc era cometa Lovejoy, "minunea celestă" care i-a uluit săptămâna trecută pe toţi pasionaţii de astronomie, după ce a trecut la o distanţă foarte mică de Soare şi a reuşit să supravieţuiască.

Cometa Lovejoy a fost descoerită pe 27 noiembrie de către astronomul amator australian Terry Lovejoy şi a fost clasificată ca fiind un "Kreutz sungrazer", obiect cosmic a cărui orbită trece foarte aproape de Soare. Săptămâna trecută, cometa a intrat în corona Soarelui şi a trecut razant la doar 140.000 de kilometri de suprafaţa astrului.

Astronomii s-au aşteptat ca Lovejoy să se vaporizeze şi să se destrame, însă cometa a supravieţuit în mod miraculos după întâlnirea cu Soarele şi a reapărut câteva zile mai târziu, spre surpriza tuturor.

Acum este vizibilă în emisfera sudică, în zori, şi are o coadă luminoasă de milioane de kilometri compusă din particule de praf care sunt "suflate" înaintea cometei de către vântul solar.

Cometa va continua pe orbita ei foarte excentrică în jurul Soarelui şi încă o dată va fi înghiţită de spaţiul din afara sistemului Solar. Ar fi interesant de ştiut dacă ea chiar va supravieţui şi va reapărea pe cerul nostru după cei 314 ani calculaţi pentru întoarcere.

Cu aceste imagini spectaculoase capturate în preajma Crăciunului, European Southern Observatory (ESO) a dorit să ureze tuturor sărbători fericite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici