Video Impactul unei sonde cu suprafaţa lunară, în direct la centrele NASA - VIDEO

NASA a invitat presa la centrele sale din Washington şi din California, pentru a asista, vineri, la impactul sondei Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) cu suprafaţa lunară, în cadrul unei misiuni spaţiale de căutare a apei sub formă de gheaţă pe Lună, potrivit www.nasa.gov.

172 afișări

Sonda Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) a fost lansată în luna iunie, împreună cu sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), la bordul unei rachete Atlas V.

Sonda LRO a petrecut 60 de zile pe orbita lunară, în timpul cărora cele şapte instrumente de la bordul ei au fost reglate.

Ea va pluti la o altitudine de 50 de kilometri, pentru o misiune de 12 luni. Datele culese le vor permite oamenilor de ştiinţă să alcătuiască hărţi de mare rezoluţie în 3-D ale suprafeţei lunare, pe baza cărora experţii americani vor selecţiona posibilele locuri pentru aselenizare.

Această sondă va explora şi cele mai adânci cratere de pe Lună şi va examina regiunile expuse în mod constant razelor solare, dar şi pe cele ascunse într-un întuneric permanent.

LRO va transmite date care îi vor ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine efectele radiaţiilor lunare asupra oamenilor.

Cea de-a doua sondă lunară, Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS), a rămas ataşată de al doilea modul propulsor, denumit Centaur.

LCROSS şi Centaur se vor separa înainte să se prăbuşească, vineri, 9 octombrie, în craterul Cebeus, din apropierea polului sud al Lunii, într-o misiune de căutare a apei sub formă de gheaţă. Evenimentul va fi transmis în direct de postul de televiziune NASA ce poate fi urmărit şi de pe site-ul oficial al Agenţiei spaţiale americane.

NASA a invitat presa la o conferinţă, joi, organizată la sediul Ames Research Center din localitatea Moffett Field din statul California, în cadrul căreia, trei specialişti americani vor explica procedurile şi tehnicile folosite de NASA pentru această misiune.

Totodată, NASA a invitat presa să fie prezentă vineri, 9 octombrie, la sediul Newseum din Washington, pentru a urmări impactul sondei LCROSS cu suprafaţa lunară.

Cele două sonde lunare au ca obiectiv principal pregătirea reîntoarcerii, în jurul anului 2020, a astronauţilor americani pe Lună.

Astronauţii americani au fost primii şi singurii oameni care au păşit pe Lună, între anii 1969 şi 1972.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici