Încălzire globală sau mini iarnă glaciară? Unde s-au mărit gheţarii

Sateliţii francezi au fotografiat o regiune a Asiei în care gheţarii chiar s-au mărit în ultimii zece ani, contrar teoriei încălzirii globală. Descoperirea ridică semne de întrebare oamenilor de ştiinţă pentru că în alte zone ale Asiei şi în restul lumii, gheţarii se micşorează.

1825 afișări
Imaginea articolului Încălzire globală sau mini iarnă glaciară? Unde s-au mărit gheţarii

Încălzire globală sau mini iarnă glaciară? Unde s-au mărit gheţarii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Regiunea Karakorum, unde se găseşte şi al doilea cel mai înalt vârf al lumii, K2, a avut o evoluţie surprinzătoare în ultimii ani, informează Daily Mail

Oamenii de ştiinţă francezi ai Centrului Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică au observat, prin imaginile redate de sateliţi, că gheţarii au crescut în dimensiuni cu 0.11 - 0.22 metri pe an faţă de fotografiile făcute în 1999 şi 2008. 

O mare parte din zona Karakorum este inaccesibilă şi cercetătorii se pot baza doar pe imaginile oferite de sateliţi. 

Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de ce această zonă a Himalayei nu se aliniază cu tendinţele globale. Din studii anterioare, s-a constatat în alte părţi ale lumii, că în regiuni foarte reci, cum este şi Karakorum, schimbările climatice pot provoca precipitaţii suplimentare, care apoi îngheaţă şi se adaugă la masa de gheaţă. 

Conducătorul studiului, Julie Gardelle, a recunoscut că încă nu are un răspuns la fenomenul din Asia. ”Nu ştim cu adevărat motivul. Acum credem că este din cauza climatului specific al regiunii pentru că au existat măsurători meteorologice care au arătat creşterea precipitaţiilor iarna. Dar în momentul ăsta e doar o presupunere”, a spus ea. 

Unul dintre profesorii Universităţii Exeter, din Marea Britanie, Stephan Harrison, consideră că în acest fel răspund gheţarii din Karakorum la ”diversitatea însemnată a climei globale”. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici