NASA a lansat naveta Discovery

Naveta spaţială Discovery a fost lansată, vineri seară la ora locală 11.59 (03.59 GMT, sâmbătă), de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral (Florida), pentru o misiune de 13 zile spre Staţia Spaţială Internaţională.

159 afișări
Imaginea articolului NASA a lansat naveta Discovery

NASA a lansat naveta Discovery

"Vă urez mult succes şi călătorie prosperă", le-a spus Pete Nickolenko, directorul programului de lansare, celor şapte astronauţi de pe Discovery, conduşi de căpitanul Rick Sturckow, înainte de lansare.

"Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat cu această misiune", a spus şi Sturckow.

Lansarea navetei, programată iniţial pentru 25 august, a fost amânată de trei ori, prima dată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, următoarele două datorându-se unor probleme tehnice la o valvă de alimentare cu hidrogen.

Naveta spaţială va transporta şapte astronauţi, printre care se numără şi o femeie, Nicole Stott, care îl va înlocui pentru trei luni pe colegul său Tim Kopra, aflat la bordul ISS din iulie.

Naveta va transporta, totodată, mai multe tone de materiale, hrană şi piese pentru Staţia Spaţială.

Printre altele, Discovery va transporta un congelator pentru conservarea rezultatelor cercetărilor efectuate la bordul ISS, dar şi o bandă de alergare. Având, din mai, şase astronauţi la bord, în loc de trei, a devenit dificilă programarea unei şedinţe de exerciţii fizice pe singura bandă de alergare care există pe ISS. Banda de alergare a fost botezată Stephen Colbert, după numele unui cronicar şi actor de comedie popular în SUA, în urma unui sondaj realizat de NASA.

După o misiune de 13 zile, Discovery va aduce pe Pământ mai multe echipamente defecte de pe ISS.

După misiunea Discovery, NASA va mai avea la dispoziţie doar şase zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010, care marchează sfârşitul acestui program spaţial şi, totodată, data la care asamblarea ISS va fi finalizată.

În octombrie 2010 vor expira contractele celor circa 1.200 de angajaţi care lucrează pentru misiunile celor trei navete spaţiale americane.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici