NASA iniţiază un concurs de proiecte pentru dezvoltarea unor reţele de sateliţi pe Marte

NASA a iniţiat miercuri un concurs de proiecte pentru dezvoltarea unor reţele de sateliţi în jurul planetei Marte, care vor fi operate de companii private.

173 afișări
Imaginea articolului NASA iniţiază un concurs de proiecte pentru dezvoltarea unor reţele de sateliţi pe Marte

NASA iniţiază un concurs de proiecte pentru dezvoltarea unor reţele de sateliţi pe Marte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia spaţială americană are nevoie să comunice cu roverele, capsulele şi sondele spaţiale pe care le-a lansat de-a lungul anilor în studiile şi experimentele sale, încercând să afle dacă Marte, considerată planeta din Sistemul Solar care se aseamănă cel mai mult cu Terra, poate să întreţină viaţa.

Sondele robotizate devin însă complet inutile dacă nu sunt capabile să transmită înapoi pe Terra datele pe care le-au colectat, iar cei doi sateliţi de comunicaţii aflaţi în prezent pe orbită în jurul lui Marte au început să îmbătrânească. Mars Odyssey a fost lansat în 2001, iar Mars Reconnaissance Orbiter a fost lansat în 2005.

Îmbătrânirea sistemului de comunicaţii plasat de NASA pe orbita marţiană se produce în contextul în care Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia şi India au lansat o serie de campanii spaţiale ambiţioase, inclusiv două sonde atmosferice care vor ajunge pe orbita planetei roşii în septembrie şi două rovere care vor ajunge pe Marte în 2018 şi 2020.

"Va fi o posibilă pauză de comunicaţii în anii 2020", afirmă NASA într-un mesaj publicat pe site-ul ei. "Având în vedere acest aspect, NASA este interesată să exploreze modele alternative pentru a susţine şi a dezvolta infrastructura de comunicaţii de pe Marte".

O reţea de comunicaţii operată de o companie comercială ar putea fi mai puţin scumpă şi mai eficientă decât dispozitivele pe care NASA ar putea să le creeze şi să le opereze de una singură. Totodată, astfel de sisteme ar putea genera venituri considerabile ce ar putea amortiza investiţia proiectului, a explicat Lisa May, directorul executiv al programelor de explorare marţiană din cadrul NASA.

Pentru moment, NASA caută doar idei, fără să prezinte un plan ferm de finanţare şi achiziţionare a reţelelor de comunicaţii comerciale de pe Marte. Propunerile pot fi expediate până pe 25 august.

Concursul de proiecte se adresează tuturor organizaţiilor, inclusiv firmelor din industria americană, universităţilor, grupurilor non-profit, departamentelor NASA şi altor centre guvernamentale de cercetare, ca şi organizaţiilor internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici