Premieră în lumea reptilelor: O specie de broască ţestoasă biofluorescentă, descoperită de biologi - VIDEO

O specie de broască ţestoasă biofluorescentă, ce reprezintă o premieră în universul reptilelor, a fost descoperită recent în timpul unei filmări nocturne în reciful de corali din largul Insulelor Solomon de o echipă de biologi de la National Geographic Society, informează francetvinfo.fr.

1370 afișări
Imaginea articolului Premieră în lumea reptilelor: O specie de broască ţestoasă biofluorescentă, descoperită de biologi - VIDEO

Premieră în lumea reptilelor: O specie de broască ţestoasă biofluorescentă, descoperită de biologi (Foto: Captura Video)

Într-o înregistrare video publicată pe 28 septembrie, acel exemplar de broască ţestoasă de mare prezintă la nivelul carapacei sale nuanţe aprinse de roşu şi verde. Descoperirea ei reprezintă o premieră ştiinţifică, spune David Gruber, cercetător la Universitatea New York, membru al echipelor de explorare din cadrul National Geographic Society.

Biologul american, care s-a declarat încântat de această întâlnire subacvatică cu un exemplar dintr-o specie rară, spune că nu a descoperit deocamdată modul în care reptila marină utilizează această biofluorescenţă.

Biofluorescenţa unor specii de rechini de talie mică şi a unor recife de coral este cunoscută de oamenii de ştiinţă. Însă în domeniul reptilelor marine, descoperirea biologilor americani reprezintă într-adevăr o premieră, precizează site-ul National Geographic Society.

Biofluorescenţa este diferită de bioluminescenţă, care constă în producerea propriei lumini prin intermediul unei serii de reacţii chimice sau cu ajutorul unor bacterii-gazdă care produc lumină. În cazul biofluorescenţei, animalul absoarbe o lumină cu o lungime de undă ce conţine o cantitate mare de energie (precum culoarea albastră) şi emite, în schimb, o lumină cu o lungime de undă mai mică (precum culoarea verde).

Biofluorescenţa serveşte de obicei atragerii prăzii sau în scopuri de apărare. În cazul broaştei ţestoase marine, ar putea fi vorba de un fel de camuflaj, afirmă biologii de la National Geographic Society.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici