Probleme de sănătate frecvente care pot apărea în vacanţă

Organismul reacţionează în moduri diferite la schimbările de rutină, iar plecarea în vacanţă, ca orice rupere de ritm, poate declanşa anumite afecţiuni uşoare, care însă trebuie tratate la timp, potrivit dailymail.co.uk.

866 afișări
Imaginea articolului Probleme de sănătate frecvente care pot apărea în vacanţă

Probleme de sănătate frecvente care pot apărea în vacanţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- Călătoriile cu avionul pot provoca dureri de dinţi

Călătoriile cu avionul pot declanşa dureri de dinţi, chiar dacă, recent, persoana care călătoreşte nu a avut probleme stomatologice.

"Din cauza schimbărilor de altitudine, mici «pungi» cu aer se acumulează în interiorul plombelor sau în carii. Acest aer are o presiune diferită de cea a cabinei avionului, ceea ce provoacă durere", a explicat Luke Cascarini, chirurg oral la BMI The Sloane Hospital.

Cei care pleacă în vacanţă sunt sfătuiţi să facă un control stomatologic înainte, pentru a vedea dacă nu au nevoie de plombe. Deşi durerea ar trebui să dispară la câteva ore după aterizare, consultaţi de urgenţă un stomatolog dacă durerea persistă.

- Constipaţia

Zborurile lungi încetinesc tranzitul intestinal, iar acest fenomen, asociat cu deshidratarea din timpul călătoriei, duce la constipaţie. Pentru prevenirea constipaţiei, mâncaţi moderat şi, de preferat, alimente care conţin fibre, fructe şi legume, evitaţi consumul de alcool şi hidrataţi-vă corespunzător.

- În vacanţă, creşte vulnerabilitatea la virusuri

Cercetătorii olandezi au descoperit că aproximativ o persoană din 30 se îmbolnăveşte, sub o formă sau alta, imediat ce încetează să mai muncească şi încep să se relaxeze, fenomen cunoscut sub denumirea de "boală a timpului liber". Una dintre explicaţii este aceea că, în timp ce lucrăm, organismul nostru produce constant hormoni ai stresului, cum ar fi adrenalina, care combate infecţiile în perioadele de activitate intensă - ca reacţie de tipul "luptă sau fugi" la situaţii stresante. Însă în momentul în care începem să ne relaxăm, devenim vulnerabili la virusurile şi bacteriile din mediul înconjurător.

- Căldura scade nivelul zahărului din sânge

Temperaturile ridicate expun diabeticii dependenţi de insulină unui risc mai crescut de hipoglicemie - provocată de scăderea nivelului de zahăr din sânge -, proces cauzat de dilatarea vaselor de sânge în timp ce organismul încearcă să regleze temperatura. Medicii recomandă persoanelor diabetice care pleacă în vacanţă să îşi monitorizeze regulat glicemia, dacă temperatura depăşeşte 25 de grade Celsius.

- Căldura provoacă migrene

Una dintre explicaţiile acestui fenomen este că presiunea crescută asociată cu temperaturile mari dereglează hipotalamusul, acea regiune a creierului care acţionează ca un termostat natural al organismului. Migrenele pot fi cauzate, de asemenea, şi de răul de călătorie. Ca măsuri de prevenire, aşezaţi-vă, pe cât posibil, în partea cea mai stabilă a avionului, adică în zona unde sunt situate aripile, rezervaţi locuri în mijlocul vaporului şi staţi pe locul din faţă al maşinii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici