Prunariu despre prima rachetă românească în spaţiu: "Un proiect fezabil şi original"

Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, a declarat pentru MEDIAFAX că lansarea primei rachete româneşti în spaţiu, planificată pentru luna octombrie, este "un proiect fezabil şi original ca tehnologie".

362 afișări
Imaginea articolului Prunariu despre prima rachetă românească în spaţiu: "Un proiect fezabil şi original"

Prunariu despre prima rachetă românească în spaţiu: "Un proiect fezabil şi original" (Imagine:MediafaxFoto)

În opinia lui Dumitru Prunariu, proiectul Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), de a lansa în spaţiu prima rachetă românească, este unul fezabil.

"Cei de la ARCA sunt ambiţioşi şi noi îi apreciem foarte mult. Le doresc succes. Faptul că îşi susţin proiectele din fonduri private este cu atât mai important, pentru că iniţiativele private vor propulsa în România domeniul cercetării spaţiale", a declarat Dumitru Prunariu, care în 14 mai 1981 a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Cosmonautul român a spus că apreciază mai ales folosirea balonului de "presiune 0", cel mai mare construit până în prezent, pentru ridicarea rachetei.

"Este un proiect original, mai ales prin folosirea balonului solar, ca mijloc de ridicare a rachetei, procedeu care nu necesită platformă de lansare şi duce la economisirea de energie", a precizat Prunariu.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va lansa în spaţiu prima rachetă spaţială românească, proiectată şi construită de echipa ARCA. Evenimentul va avea loc în luna octombrie, racheta urmând să fie lansată de pe Marea Neagră.

Prima rachetă românească, Helen, va utiliza combustibil eco şi o metodă inedită de lansare în zbor vertical, fiind ridicată cu ajutorul unui balon solar deasupra Mării Negre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici