Sărăcia poate avea efecte biologice permanente asupra copiilor

Sărăcia are efecte biologice profunde şi permanente asupra copiilor, care, odată deveniţi adulţi, se confruntă cu un risc accentuat de îmbolnăvire, potrivit unui studiu ale cărui concluzii au fost prezentate la conferinţa anuală organizată de American Association for the Advancement of Science.

539 afișări
Imaginea articolului Sărăcia poate avea efecte biologice permanente asupra copiilor

Sărăcia poate avea efecte biologice permanente asupra copiilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Sărăcia are potenţialul de a afecta copiii, atât fizic, cât şi psihic", putând influenţa negativ în mod direct cursul vieţii acestora, a explicat Greg Duncan, profesor de ştiinţe sociale la Universitatatea California din SUA, autorul studiului, cu ocazia acestei conferinţe anuale, organizată la sfârşitul săptămânii trecute la San Diego, informează AFP.

"Copiii crescuţi în medii dezavantajate reacţionează la stres într-un mod exagerat, acest lucru fiind demonstrat prin studii hormonale, neurologice - cu ajutorul unor tomografii cerebrale - şi, mai recent, cu ajutorul analizelor genetice", a declarat medicul Thomas Boyce, profesor de pediatrie la Universitatea British Columbia din Canada.

Aceste procese biologice implicate în sănătatea şi dezvoltarea tinerilor copii care trăiesc în condiţii mizere se manifestă pe mai multe niveluri de complexitate, influenţând inclusiv funcţiile biologice majore, circuitele specifice din creier şi chiar mecanismul de activare/dezactivare a genelor.

Greg Duncan şi echipa sa au analizat veniturile şi durata de angajare a 1.589 de adulţi născuţi între anii 1968 şi 1975. El a calculat, totodată, venitul per familie, în primii cinci ani ai vieţii lor, o perioadă considerată crucială pentru dezvoltarea creierului.

Această analiză include un evantai larg de date, precum nivelul de pregătire profesională, veniturile, numărul de ore lucrate, bonurile de masă şi alte ajutoare sociale. Specialiştii au ţinut cont, totodată, de starea de sănătate şi de cazierul judiciar.

Acest studiu - primul de această amploare efectuat în Statele Unite ale Americii - a arătat că o creştere cu 3.000 de dolari pe an a veniturilor familiilor sărace, prin intermediul unui ajutor public, primit când copilul are mai puţin de cinci luni, are ca efect o creştere cu 17% a veniturilor acestui copil devenit adult, care va lucra cu 135 de ore mai mult decât cei care nu au beneficiat în copilărie de acest ajutor financiar.

"Acest studiu demonstrează că politicile americane de ajutor social, care ţintesc familiile defavorizate cu copii mici, au produs rezultate tangibile", a explicat acelaşi cercetător.

Patru milioane de copii americani provin din astfel de familii.

Pentru medicul Jack Shonkoff, profesor la Universitatea Harvard din statul american Massachusetts, acest studiu reuşeşte să facă lumină în ceea ce priveşte "biologia mizeriei" şi îi va ajuta pe guvernanţi să dezvolte noi concepte, "pentru a minimaliza impactul sărăciei şi pentru a-i proteja mai bine pe copii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici