Slăbeşte mâncând tot ce pofteşti: Cum poţi transforma biscuiţii fazi în prăjituri delicioase cu ciocolată

Persoanele descurajate de ideea de a ţine un regim de slăbire au un motiv de bucurie, după ce cercetătorii japonezi au fabricat o pereche de ochelari care "transformă" - pentru ochii şi papilele purtătorului - biscuiţii fazi în prăjituri delicioase cu ciocolată.

10137 afișări
Imaginea articolului Slăbeşte mâncând tot ce pofteşti: Cum poţi transforma biscuiţii fazi în prăjituri delicioase cu ciocolată

Slăbeşte mâncând tot ce pofteşti: Cum poţi transforma biscuiţii fazi în prăjituri delicioase cu ciocolată (Imagine: Shutterstock)

Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au realizat pentru acest proiect mai multe tipuri de rame, mult mai stânjenitoare ca ramele ochelarilor clasici, echipate cu numeroase softuri informatice şi sisteme de realitate augmentată, cu scopul de a înşela simţurile purtătorului.

Una dintre aceste rame trimite imaginea obiectului privit de purtător la un computer care o prelucrează şi o retrimite purtătorului, care nu mai percepe decât realitatea modificată cu ajutorul acestei tehnici.

Astfel, o prăjitură ţinută în palmă poate să îi apară utilizatorului ca fiind mult mai mare (sau mai mică) decât este în realitate. În cadrul testelor, cobaii au mâncat, în medie, cu 10% mai puţini biscuiţi atunci când aceştia apăreau cu 50% mai mari, graţie acestor ochelari "înşelători" pentru simţuri.

Şoarecii au mâncat cu 15% mai multe prăjituri atunci când acestea păreau cu două treimi mai mici decât erau în realitate.

Pentru un proiect şi mai ambiţios, savanţii niponi au conceput o "meta-prăjitură", un sistem ce include o cască, ce acoperă ochii, dar şi tuburi conectate la flacoane de arome. Acest sistem vrea "să înşele" vederea prin conceptul de realitate augmentată, dar şi mirosul, prin trimiterea spre nas a unor fluxuri odorante, influenţând în final senzaţia gustativă.

Utilizatorul poate avea astfel impresia că mănâncă o prăjitură cu ciocolată sau cu căpşuni când, de fapt, el mănâncă un simplu biscuit lipsit de savoare.

"Realitatea există în mintea voastră", se amuză să declare coordonatorul studiului, profesorul Michitaka Hirose, pentru care cea mai simplă metodă de a înşela un simţ constă în "păcălirea" celorlalte simţuri.

El a precizat că 80% din persoanele care au testat "meta-prăjitura" au fost păcălite.

Savanţii niponi nu doresc să îşi comercializeze invenţia pentru moment, dar caută o eventuală aplicaţie pentru aceste sisteme în favoarea persoanelor care doresc să slăbească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici