Sportul practicat obsesiv poate crea o dependenţă similară celei de heroină

Exerciţiile fizice pot provoca o dependenţă similară celei induse de heroină, iar privarea de efort fizic în cazul sportivilor se manifestă similar cu privarea de drog, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Tufts University din Boston (SUA), citat de dailymail.co.uk.

101 afișări
Imaginea articolului Sportul practicat obsesiv poate crea o dependenţă similară celei de heroină

Sportul practicat obsesiv poate crea o dependenţă similară celei de heroină (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Potrivit studiului, aşa cum consumul de droguri uşoare duce la consumul de droguri de mare risc, la fel şi exerciţiile fizice uşoare, precum joggingul sau ciclismul, pot determina oamenii să se pregătească pentru probe de triatlon sau de 100 de mile (circa 160 kilometri) pe bicicletă.

Atunci când nu practică exerciţii fizice, sportivii se manifestă precum toxicomanii care încearcă să renunţe la viciu - tremură, dinţii încep să clănţăne involuntar, au senzaţia de somnolenţă.

În plus, sportul practicat obsesiv, pentru reducerea greutăţii corporale, poate duce la anorexie atletică, o maladie care poate fi fatală.

"Ca şi în cazul mâncatului, şi al altor elemente ale vieţii, moderaţia pare să fie soluţia", notează publicaţia Behavioural Neuroscience.

Studiul a fost realizat pe şobolani, împărţiţi în două grupuri - unii au fost puşi să alerge pe o roată, ceilalţi nu au făcut efort fizic. Animalelor le-a fost administrată apoi naloxonă, o substanţă folosită pentru tratarea supradozelor şi dependenţei de droguri.

Simptomele pe care le-au manifestat şobolanii activi au fost mai intense, întrucât ei au înregistrat la nivelul creierului transformări similare cu cele induse de consumul de droguri, au concluzionat cercetătorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici