Ştiinţa atinge un nou nivel: Savanţii învaţă roboţii să simtă durerea - VIDEO

Johannes Kuehn, de la Universitatea Leibniz din Hanovra (Germania) şi colegu său Sami Haddadin sunt în curs de dezvoltare a unui sistem pe care-l numesc "sistem nervos artificial robotic", ce le va permite roboţilor să simtă durerea.

581 afișări
Imaginea articolului Ştiinţa atinge un nou nivel: Savanţii învaţă roboţii să simtă durerea - VIDEO

Ştiinţa atinge un nou nivel: Savanţii învaţă roboţii să simtă durerea - VIDEO (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

Cercetătorii din spatele acestei idei consideră că sensibilitatea roboţilor la durere îi ajută la dezvoltare şi anume să fie mai precauţi în raport cu ei şi în raport cu oamenii alături de care lucrează, scrie Descoperă.

"Durerea este un sistem care ne protejează. Când ne depărtăm de o sursă de durere, acest lucru ne ajută să nu ne rănim", a declarat un membur al echipei, Johannes Kuehn, de la Universitatea Leibniz din Hanovra (Germania).

Ghidându-se după această idee, Kuehn şi colegul lui Sami Haddadin sunt în curs de dezvoltare a unui sistem pe care-l numesc "sistem nervos artificial robotic".

Pentru ca sistemul să funcţioneze, trebuie să fie capabil să identifice sursele senzoriale de durere (cum ar fi o flacără sau un cuţit) şi să-şi dea seama ce trebuie să facă cu privire la această sursă (o acţiune sau un reflex adecvat). Echipa foloseşte sistemul nervos uman ca sursă de inspiraţie.

Cei doi au testat unele idei, folosind un braţ robotic cu un senzor de deget, care poate detecta presiunea şi temperatura. Acesta foloseşte un plasture de ţesut modelat pe pielea umană pentru a înţelege cât de multă durere ar fi simţit şi, prin urmare, ce măsuri să ia.

”Păstrarea condiţiilor de siguranţă pentru oameni este la fel de important, mai ales că în următorii ani vom vedea probabil mai mulţi roboţi care vor funcţiona alături de lucrătorii umani. Iar dacă un robot va fi învăţat să recunoască şi să reacţioneze la durere, acest lucru îi va putea avertiza pe toţi din jurul lui”, afirmă Kuehn şi Haddadin.

”Să înveţi un robot este unul dintre cele mai dificile lucruri, dar este fundamental, deoarece acesta îi va face mai inteligenţi. Învăţarea implică încercare şi eroare", a explicat expertul în robotică Fumiya Iida, de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie).

Munca echipei lui Kuehn şi Haddadin este încă în curs de desfăşurare, dar cei doi au prezentat o lucrare despre experimentele lor la IEEE International Conference privind Robotica şi Automatizarea (ICRA) din Stockholm, Suedia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici