STUDIU: Medicamentele antibiotice vor deveni ineficiente în viitorul apropiat

Medicamentele antibiotice ar putea deveni ineficiente în viitor, din cauza rezistenţei dezvoltate de organismul uman, ceea ce va duce la imposibilitatea tratării infecţiilor, avertizează oamenii de ştiinţă din Marea Britanie.

395 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Medicamentele antibiotice vor deveni ineficiente în viitorul apropiat

STUDIU: Medicamentele antibiotice vor deveni ineficiente în viitorul apropiat (Imagine: Shutterstock)

"Vârsta de aur" a antibioticelor se apropie de sfârşit, iar acest fenomen va afecta medicina în ansamblu şi va pune în dificultate tratarea infecţiilor, avertizează Jeremy Farrar, directorul fundaţiei caritabile de cercetare medicală Wellcome Trust.

"Acest lucru se întâmplă deja, a început să se manifeste în ultimul deceniu, chiar de mai mult timp şi va continua să se întâmple. Vom vedea cum oamenii vor petrece mai mult timp în spital, pacienţii se vor îmbolnăvi şi mai mult, vor avea complicaţii şi vor muri, iar acest lucru se va petrece aproape fără să ne dăm seama", a spus profesorul Farrar, citat de dailymail.co.uk.

Jeremy Farrar a afirmat că rezistenţa la antibiotice a început să se instaleze în anii '70 şi '80, perioadă în care ar fi trebuit să se investească mai mult în cercetarea efectelor acestora, şi că antibioticele ar fi trebuit administrate cu mai mult discernământ, de exemplu în combinaţie cu alte medicamente.

Totodată, Sally Davies, directoarea sectorului public al sănătăţii din Marea Britanie, a afirmat în 2013 că rezistenţa la antibiotice este "o bombă cu ceas" şi una dintre cele mai mari ameninţări la adresa lumii moderne.

Aceasta a afirmat că oamenii recurg la medicamente puternice pentru a trata infecţii uşoare sau boli precum răceala, gripa şi virozele, dezvoltând astfel rezistenţă la medicamente.

Profesorul Farrar, care a lucrat 18 ani în Vietnam, unde s-a confruntat direct cu cazuri de rezistenţă la antibiotice împotriva tuberculozei, a declarat, de asemenea, că accesul la acest tip de medicamente trebuie reglementat, având în vedere că, în multe ţări, acestea sunt disponibile fără reţetă şi la preţuri scăzute.

"Niciun guvern nu trebuie să procedeze astfel din proprie iniţiativă, pentru că ne confruntăm cu o problemă globală. Am ajuns la momentul de cotitură în care vom începe să observăm acest lucru (rezistenţa la antibiotice, n.r.) asupra propriei persoane şi în familiile noastre", a adăugat Jeremy Farrar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici