STUDIU: O ceaşcă de cafea neagră pe zi poate preveni cariile dentare

O ceaşcă de cafea neagră pe zi poate să prevină apariţia cariilor dentare, întrucât substanţa activă dintr-un anumit sortiment de cafea contribuie la distrugerea bacteriilor care provoacă tartrul, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii brazilieni.

1002 afișări
Imaginea articolului STUDIU: O ceaşcă de cafea neagră pe zi poate preveni cariile dentare

STUDIU: O ceaşcă de cafea neagră pe zi poate preveni cariile dentare (Imagine: Shutterstock)

Cafeaua neagră, consumată cu moderaţie, poate să prevină deteriorarea danturii, afirmă cercetătorii brazilieni de Universitatea Federală din Rio de Janeiro, care au descoperit că boabele dintr-un anumit sortiment de cafea deţin proprietăţi antibacteriene, potrivit dailymail.co.uk.

Savanţii brazilieni au testat un set de dinţi de lapte - extraşi de la diverşi pacienţi minori - cu ajutorul unui extract de Coffea canephora, un sortiment folosit la fabricarea a circa 30% din totalul producţiei mondiale de cafea.

Ei au remarcat astfel că substanţa activă din cafeaua neagră distruge pelicula bacteriană care determină apariţia tartrului dentar - una dintre cauzele majore de degradare a dinţilor.

Cercetătorii bănuiesc că antioxidanţii de tip polifenol care există în cafea sunt probabil responsabili pentru acest efect, însă este nevoie de o serie de studii suplimentare pentru a confirma această legătură directă.

Substanţa activă ar putea fi extrasă din boabele de cafea şi ar putea fi utilizată pentru a produce apă de gură şi pastă de dinţi.

Cercetătorii avertizează, de asemenea, în legătură cu faptul că această băutură, atunci când este consumată în exces, poate avea efecte negative asupra danturii.

Studiul a fost coordonat de profesorul Andrea Antonio şi a fost publicat în revista Letters in Applied Microbiology.

Un studiu separat a relevat faptul că un efect similar a fost generat de substanţa activă din frunzele de hamei folosite la fabricarea berii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici