STUDIU: Persoanele cu ochi albaştri prezintă cel mai mare risc de a deveni alcoolice

Geneticienii de la Universitatea Vermont din Marea Britanie au dezvăluit existenţa unei legături între culoarea ochilor şi dependenţa de alcool şi au ajuns la concluzia că persoanele cu ochi albaştri prezintă cel mai mare risc de a deveni alcoolice, informează slate.fr.

1783 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Persoanele cu ochi albaştri prezintă cel mai mare risc de a deveni alcoolice

STUDIU: Persoanele cu ochi albaştri prezintă cel mai mare risc de a deveni alcoolice (Imagine: Shutterstock)

Pentru acest studiu, cercetătorii americani au examinat profilurile genetice provenind de la 1.263 de persoane. Alcătuirea acestui eşantion reprezentativ de populaţie nu a fost făcută la întâmplare: participanţii la studiu au fost aleşi dintr-o bază de date care conţine numele unor persoane deja diagnosticate cu dependenţă de alcool sau de un anumit drog.

Rezultatele au fost foarte clare: persoanele de origine europeană, cu ochi de culoare deschisă - albaştri, verzi sau gri - prezintă un risc mai mare de a deveni dependente de alcool în comparaţie cu persoanele cu ochi de culori închise (negri sau căprui).

"Nu ştim nici acum care este motivul", a recunoscut profesorul de microbiologie Dawei Li, coordonatorul acestui studiu.

Rezultatele nu sunt însă aproape deloc surprinzătoare. Culoarea irisului uman este determinată de o mare varietate de gene. Nu există o genă pentru ochii albaştri şi o altă genă pentru ochii căprui, ci o combinaţie de cel puţin 12 sau 13 gene este factorul care decide culoarea ochilor unei persoane. Iar acele gene asigură în acelaşi timp alte funcţii în organism, fapt care explică astfel motivul pentru care culoarea ochilor poate fi determinantă pentru anumite aspecte legate de starea de sănătate.

În 2008, cercetătorii danezi au descoperit că persoanele cu ochi albaştri împart acelaşi strămoş comun. După o mutaţie genetică, acesta din urmă a fost primul om din lume care s-a născut cu ochii albaştri, în urmă cu mai multe mii de ani. El a transmis apoi această particularitate fizică tuturor urmaşilor săi.

Potrivit aceluiaşi studiu, persoanele cu ochi albaştri ar fi mai empatice, mai competitive, mai puţin anxioase, mai des diabetice şi mai înzestrate pentru jocul de golf. Însă acel strămoş comun avea în mod cert şi o predispoziţie pentru alcool.

În 2014, cercetătorii de la Universitatea Atlanta din Statele Unite au demonstrat de asemenea că posesorii de ochi albaştri rezistă mai bine la alcool în comparaţie cu persoanele cu ochi de culori închise, care se îmbată mult mai repede.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici