Studiu: Tinerii născuţi în ultimii 20 de ani întreţin mai puţine relaţii intime decât cei dinainte

Conform unui studiu publicat în revista Archives of Sexual Behaviour, realizat pe aproximativ 27.000 de subiecţi, persoanele născute în jurul anului 2000 fac mai puţin sex decât adulţii de acum 30 de ani.

1212 afișări
Imaginea articolului Studiu: Tinerii născuţi în ultimii 20 de ani întreţin mai puţine relaţii intime decât cei dinainte

Studiu: Tinerii născuţi în ultimii 20 de ani întreţin mai puţine relaţii intime decât cei dinainte

Cercetarea, realizată în SUA, a arătat că procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani şi care nu au făcut sex niciodată până la vârsta de 18 ani a crescut de la 6% în rândul celor născuţi în anii '60, la 15% în rândul celor născuţi în anii '90. Specialiştii spun că această evoluţie este în contradicţie cu tendinţa conform căreia internetul le permite tinerilor să aibă din ce în ce mai mulţi parteneri sexuali, notează Descoperă.

Concluzia a fost publicată în revista Archives of Sexual Behaviour de cercetători din cadrul a trei universităţi americane. Studiul a constat în analizarea datelor obţinute prin intermediul proiectului General Social Survey, ce a presupus chestionarea, începând cu anul 1989, a adulţilor din SUA cu privire la viaţa lor sexuală.

Rezultatele au arătat că posibilitatea ca tinerii născuţi în anii 1990 (care acum au vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani) să nu aibă parteneri sexuali după vârsta de 18 ani este de două ori mai mare decât în cazul celor născuţi în anii 1960. Specialiştii sunt de părere că această tendinţă se datorează unei schimbări apărute în comportamentul sexual al tinerilor de-a lungul ultimelor generaţii.

În timpul investigaţiilor, cercetătorii americani au descoperit, de asemenea, că procentul celor care aleg să fie abstinenţi a crescut în rândul persoanelor din rasa caucaziană, a celor care nu au studii superioare, dar şi a celor religioase. Mai mult decât atât, s-a arătat că 2,3% dintre femeile născute în anii '60 erau inactive din punct de vedere sexual, iar procentul a crescut la 5,4% în rândul celor născute în jurul anului 1990. Autorii sugerează că această evoluţie s-ar putea datora mentalităţii legate de păstrarea virginităţii până la momentul căsătoriei sau ar putea fi o cauză a stigmatului social.

Oamenii de ştiinţă au luat în considerare mai mulţi factori în ceea ce priveşte motivul pentru care tot mai mulţi tineri decid să rămână abstinenţi. Una dintre cauze pare să fie timpul din ce în ce mai îndelungat pe care adolescenţii îl petrec în singurătate, fie uitându-se la televizor, fie jucându-se jocuri video sau citind. Un alt factor, spun cercetătorii, îl reprezintă modul în care este privit astăzi contactul sexual.

,,În anii '50, dacă ai fi întrebat un tânăr dacă a avut un partener sexual, el ţi-ar fi răspuns: da, şi sexul oral se pune. Pe de altă parte, tinerii de astăzi ar fi spus: nu, nu se pune, pentru că nu a implicat un contact sexual propriu-zis", susţine Ryne Sherman (Florida Atlantic University), unul dintre coordonatorii studiului.

Cercetătoarea Cath Mercer, de la University College din Londra, spune că un studiu similar cu cel din SUA se desfăşoară în acest moment şi în Regatul Unit. În cazul britanicilor, s-a demonstrat, de asemenea, că cei născuţi în anii 1950 făceau mai mult sex decât cei născuţi în jurul anului 1990, însă tinerii de astăzi sunt mult mai deschişi atunci când vorbesc despre viaţa lor sexuală inactivă.

Specialiştii englezi spun că este posibil ca tendinţa din ce în ce mai crescută a tinerilor de a deveni abstinenţi să aibă un rol important în declinul semnificativ al naşterilor survenite în rândul adolescenţilor britanici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici