Teoria relativităţii generale enunţată de Einstein a fost confirmată la scară cosmică

Teoria relativităţii generale enunţată de Albert Einstein a fost confirmată la scară cosmică de astrofizicienii care au analizat felul în care lumina ce provine de la aglomerări galactice îndepărtate este afectată de gravitaţie.

3642 afișări
Imaginea articolului Teoria relativităţii generale enunţată de Einstein a fost confirmată la scară cosmică

Teoria relativităţii generale enunţată de Einstein a fost confirmată la scară cosmică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Publicarea acestui studiu are loc la doar câteva zile după ce oamenii de ştiinţă au anunţat o descoperire care aruncă o umbră de îndoială asupra teoriei lui Einstein. O echipă internaţională de fizicieni a observat câţiva neutrini - particule elementare de materie - care se deplasau cu o viteză superioară vitezei luminii, considerată o "limită de netrecut" în teoria relativităţii.

Aceste măsurători trebuie să fie confirmate în viitor şi de alţi cercetători.

Cu mult timp înainte de această observare a neutrinilor, Radek Wojtak, de la Dark Cosmology Centre din cadrul Universităţii din Copenhaga, şi colegii săi au dorit să confirme teoria lui Einstein analizând lumina care ajunge pe Terra şi provine de la galaxii îndepărtate, situate în centrul a circa 8.000 de aglomerări galactice, ce adăpostesc fiecare mii de galaxii.

Gravitaţia, care asigură coeziunea acestor grupări galactice, îşi lasă şi ea amprenta asupra luminii pe care fiecare dintre aceste galaxii o emite în spaţiu, potrivit acestui studiu ce a fost publicat miercuri în revista ştiinţifică britanică Nature.

Potrivit teoriei lui Einstein, frecvenţa luminii este încetinită şi lungimea ei de undă este mărită, sub efectul gravitaţiei. De aici rezultă un decalaj al spectrului luminos gravitaţional - deplasare spre roşu (redshift) -, ce diferă de acela cauzat de îndepărtarea galaxiilor.

Comparând lungimea de undă a luminii ce provine din galaxiile situate în centrul acestor aglomerări galactice, unde gravitaţia este cea mai puternică, cu aceea provenind de la galaxiile situate la periferie, astrofizicienii au putut să măsoare "micile diferenţe de deplasare spre roşu", a explicat Radek Wojtak.

După ce au calculat masa fiecărei aglomeraţii galactice, astrofizicienii au utilizat teoria relativităţii generale pentru a evalua "deplasarea spre roşu gravitaţională" a galaxiilor, în funcţie de poziţia lor în centrul aglomerării galactice.

Aceste calcule teoretice ale deplasării spre roşu gravitaţionale s-au dovedit "în complet acord cu observaţiile" realizate, a declarat Wojtak. Deplasarea spre roşu a luminii variază "proporţional în funcţie de influenţa gravitaţională exercitată de gravitaţia aglomerării galactice", a adăugat el.

"Observaţiile noastre confirmă astfel teoria relativităţii", a spus Wojtak. Teste anterioare au fost deja realizate la scara sistemului solar sau a câtorva stele apropiate. "Ea a fost acum testată la scară cosmică şi acest studiu a confirmat că teoria relativităţii generale funcţionează", spun autorii studiului.

Astrofizicienii au comparat rezultatele obţinute cu predicţiile mai multor modele cosmologice. Radek Wojtak a vorbit, totodată, despre "indicii ale prezenţei unei energii negre", responsabilă cu accelerarea expansiunii universului, fără a exclude însă o teorie ce explică altfel acest fenomen.

Potrivit calculelor bazate pe relativitatea generală, energia neagră, de natură necunoscută, reprezintă 72% din conţinutul universului. O misterioasă materie neagră, invizibilă, constituie 23% din totalul universului, iar materia vizibilă - stele, planete, formele de viaţă cunoscute - reprezintă doar 5% din univers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici