Un asteroid de mărimea unui portavion va trece marţi la mică distanţă de Terra

Un asteroid de mărimea unui portavion va trece marţi la mică distanţă de Terra, au anunţat joi specialiştii americani de la NASA, care au precizat totodată faptul că nu există riscul unei coliziuni cu planeta noastră.

2248 afișări
Imaginea articolului Un asteroid de mărimea unui portavion va trece marţi la mică distanţă de Terra

Un asteroid de mărimea unui portavion va trece marţi la mică distanţă de Terra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Agenţiei spaţiale americane, acesta va fi cel mai mare asteroid care va trece pe lângă Terra, din 1976 până în prezent.

Asteroidul cu o lungime de 400 de metri, denumit 2005 YU55, se va apropia cel mai mult de planeta noastră marţi, 8 noiembrie, la ora 23.28 GMT, şi va trece la o distanţă de 324.600 de kilometri de Terra.

Efectele gravitaţionale generate de acest asteroid nu vor fi perceptibile pe Terra, a precizat NASA, referindu-se la maree şi mişcări ale plăcilor tectonice.

Asteroidul 2005 YU55 se află pe o orbită care îl face să treacă la intervale regulate pe lângă Terra, Venus şi Marte. Însă marţi el va trece la cea mai mică distanţă de Terra din ultimii 200 de ani.

Următoarea dată când un asteroid atât de mare se va apropia la o distanţă comparabilă de Terra va fi în anul 2028, afirmă NASA.

Monitorizarea asteroizilor efectuată în 2010 cu radiotelescopul american Arecibo din Puerto Rico indică faptul că este vorba de un obiect de o formă aproape sferică, ce se învârte lent în jurul propriei axe, la 18 ore. Suprafaţa sa este neagră.

Astronomii amatori care vor să îl observe trebuie să fie echipaţi cu un telescop având o deschidere de cel puţin 15 centimetri.

NASA va începe să transmită imagini cu 2005 YU55 începând din 4 noiembrie, de la ora 15.30 GMT.

Savanţii de la NASA vor analiza ecourile undelor radar care vor fi reflectate de suprafaţa asteroidului. Ei speră să obţină astfel imagini precise ale acestui corp ceresc, care vor dezvălui totodată un număr mare de detalii despre suprafaţa, forma şi dimensiunile exacte ale lui.

NASA descoperă şi monitorizează un număr mare de asteroizi şi comete care trec aproape de Terra. Agenţia spaţială americană calculează orbita acestora pentru a afla dacă reprezintă un pericol pentru planeta noastră.

Într-un raport recent, NASA a revizuit în scădere numărul asteroizilor mari din apropiere de Terra şi mai ales al celor de talie medie, care sunt capabili să distrugă, în cazul unui impact, zone de mărimea unor oraşe mari.

Aceste estimări rezultă din monitorizarea mai exactă a obiectelor telurice care gravitează la mai puţin de 195 de milioane de kilometri în jurul Soarelui şi se găsesc destul de aproape de orbita terestră.

NASA a identificat deja 93% din totalul celor mai mari asteroizi - cu diametre de cel puţin un kilometru - ce se găsesc în apropiere de Terra, acest obiectiv fiindu-i trasat de Congresul american, printr-o decizie făcută publică în 1998.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici