Un nou medicament administrat pe cale orală, eficient contra păduchilor

Combaterea păduchilor cu ajutorul unor comprimate administrate pe cale orală este perfect realizabilă, se afirmă într-un nou studiu american, potrivit căruia medicamentul Ivermectin ar fi mai eficient decât loţiunile clasice.

7919 afișări
Imaginea articolului Un nou medicament administrat pe cale orală, eficient contra păduchilor

Un nou medicament administrat pe cale orală, eficient contra păduchilor

În faţa rezistenţei tot mai mari pe care aceşti paraziţi au dezvoltat-o faţă de tratamentele clasice, noul medicament reprezintă o alternativă terapeutică reală, eficientă în 95% din totalul cazurilor, se afirmă în acest studiu, publicat în New England Journal of Medicine.

"Ivermectinul este mai eficient decât cea mai bună dintre loţiunile anti-păduchi, dar trebuie să fie folosit doar în cazurile dificil de tratat, când paraziţii rezistă la acţiunea loţiunilor", a declarat medicul Olivier Chosidow, coordonatorul studiului. În opinia sa, nu trebuie favorizată apariţia unei rezistenţe faţă de acest nou medicament anti-păduchi.

Ca numeroşi alţi paraziţi, păduchii au dezvoltat o anumită strategie pentru a supravieţui în condiţii dificile. Forţându-şi patrimoniul genetic să evolueze, ei au devenit insensibili la insecticidele (Malathion şi Piretrină) conţinute în loţiuni.

Ca o consecinţă a apariţiei acestei rezistenţe, epidemiile de păduchi sunt din ce în ce mai dificil de eradicat. De aici şi necesitatea găsirii unor alternative terapeutice.

Cercetătorii de la Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM) au coordonat acest studiu, împreună cu numeroşi medici francezi, pentru a compara eficienţa drajeurilor de Ivermectin administrate pe cale orală (conţinând o doză de 400 micrograme la un kilogram) cu eficienţa unei loţiuni clasice anti-păduchi (loţiune Malathion 0,5%). Ei au administrat de două ori, la intervale de 7 zile, unul sau celălalt produs, unui eşantion de 812 persoane contaminate, provenind din 376 de familii britanice, franceze, irlandeze şi israeliene.

Rezultatele obţinute sunt relevante: 95% din cele 398 de persoane - adulţi şi copii - tratate cu Ivermectin au scăpat de păduchi în 15 zile de la începerea tratamentului, comparativ cu 85% din cele 414 persoane tratate cu loţiune Malathion.

Păduchii sunt paraziţi care afectează peste 100 de milioane de persoane pe plan mondial în fiecare an, apărând în special la copiii cu vârste cuprinse între trei şi 11 ani.

Deja aflat în comerţ, medicamentul Ivermectin este prescris contra scabiei (în doze de două ori mai mici decât cele folosite în acest studiu) şi este folositor printre altele, sub numele Mectizan, în combaterea cecitatei de râu (Onchocerciaza sau Maladia Robles - o boală parazitară ce este provocată de infestarea pielii şi ochilor cu viermele Onchocerca volvulus), care afectează populaţiile africane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici