Imaginea unei fetiţe migrante plângând la graniţa dintre SUA şi Mexic, desemnată fotografia anului la World Press Photo 2019

Fotografia unei fetiţe plângând neajutorată în timp ce mama sa este percheziţionată şi arestată de poliţiştii americani la graniţa SUA cu Mexic a fost recompensată cu prestigiosul World Press Photo Award pe 2019, potrivit site-ului organizaţiei.

2487 afișări
Imaginea articolului Imaginea unei fetiţe migrante plângând la graniţa dintre SUA şi Mexic, desemnată fotografia anului la World Press Photo 2019

Imaginea unei fetiţe migrante plângând, desemnată fotografia anului la World Press Photo 2019/ Sursă foto: worldpressphoto.org

Juriul a spus despre fotografia realizată de John Moore, un veteran al agenţiei Getty, după ce Sandra Sanchez, din Honduras, şi fiica sa, Yanela, au trecut ilegal graniţa arată „un alt tip de violenţă, care este psihologică".

„Puteam vedea frica pe chipurile lor, în ochii lor", a declarat Moore despre imigranţii ilegali care erau opriţi de poliţiştii americani, într-un interviu acordat National Public Radio din SUA, la scurt timp după ce a publicat imaginea, anul trecut.

Moore a realizat imaginea pe 12 iunie 2018, într-o noapte când venise să fotografieze ofiţerii de la poliţia de frontieră din Rio Grande Valley. Atunci, un grup de oameni a încercat să treacă ilegal graniţa din Mexic în SUA.

Moore, în vârstă de 51 de ani, un fotojurnalist care se ocupă de evenimentele de la graniţa SUA cu Mexic de zece ani, le-a văzut pe Sandra Sanchez şi pe fetiţa ei, în timp ce poliţiştii notau numele imigranţilor. Micuţa a început să plângă atunci când mama ei, care urma să fie percheziţionată, a lăsat-o jos din braţe.

 

 

Fotografia a făcut înconjurul lumii şi a stârnit un val de critici acerbe privind controversata politică a administraţiei de la Washington de a separa miile de părinţi migranţi ilegali de copiii lor.

Ulterior, autorităţile americane au spus că Yanela şi mama sa nu au făcut parte dintre familiile separate. În cele din urmă, preşedintele Donald Trump a renunţat la decizia sa de separare a familiilor, în iunie anul trecut.

La ceremonia World Press Photo 2019, care a avut loc joi, la Amsterdam, unde se află sediul organizaţiei, fotograful a spus că a dorit să arate un alt fel de realitate, o perspectivă asupra umanităţii care de multe ori nu se regăseşte în statistici.

La gala de joi, o serie de imagini realizată în 2018 de fotograful Pieter Ten Hoopen, cu o caravană mare de migranţi la graniţa SUA, a obţinut premiul pentru cel mai bun fotoreportaj.

Anul acesta, 78.801 imagini, realizate de 4.783 de fotografi din lumea întreagă, au fost propuse pentru premiile World Press Photo.

Anul trecut, imaginea unui bărbat în flăcări, realizată în timpul protestelor de la Caracas din 2017, de fotojurnalistul Ronaldo Schemidt, de la Agence France-Presse (AFP), a fost desemnată fotografia anului la competiţia World Press Photo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici