Nutriţionistul Mihaela Bilic, despre Postul Crăciunului: Nu este o experienţă de îndestulare, ci un exerciţiu de voinţă

  • Mihaela Bilic: „Postul nu este o experienţă de îndestulare, ci un exerciţiu de voinţă şi o confruntare cu foamea. Să te laşi să-ţi fie foame, să vezi ce înseamnă să nu mănânci pe săturate"
  • Mihaela Bilic: „Dacă postul nu presupune o ciorbă, un ghiveci, o fasole, linte, varză, chiar şi o lingură de zacuscă... mănânci prostii şi nu e bine. Şi să accepţi că nu trebuie să fii sătul.”
1264 afișări

Mâncarea e o cultură şi nimeni nu putea să exprime asta mai bine decât medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Medicul a vorbit despre cum s-au schimbat mentalităţile în materie de nutriţie, dar nutriţia are legătură cu atitudinea de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Postul de acum nu mai seamănă cu postul de acum o sută de ani, iar asta nu e chiar bine, dacă nu ştii să faci alegeri intelegente pentru corpul tău. Medicul Mihaela Bilic explică:

"Rolul medicului nu este cât să trateze boala, cât să susţină pacientul. (...) Avem nevoie să-i încurajăm pe oameni, să-şi stabilească încrederea în mâncare, pt că mie mi se pare că avem, paradoxal, abundenţă cum n-a fost niciodată şi, cu toate astea, suntem mai fragili şi mai anxioşi decât se temeau bunicii şi străbunicii noştri de boli. Avem prea puţînă conştiinţă civică. Zăpada din faţa blocului nu mai e problema noastră, deşi ar trebui să fie".

Suma alegerilor pe care omul modern le face în fiecare zi e definiţia sa, ca entitate în această lume. Mihaela Bilic:

"Până să ajungem la diete, cred că ar trebui să avem o educaţie, cei şapte ani de acasă. Pentru francezi, masa e un ritual, oamenii mănâncă împreună, au respect pt mâncare. Noi am luat modelul american şi asta nu e bine. Oamenii ăia se îndoapă cu depresive că să supravieţuiască. Nu trebuie să ne îndopăm până nu mai putem. Nu acolo e fericirea. (...) Ne îndopăm cu soia şi ne îndopăm cu alimente prăjite, uitând că în calendarul ortodox avem interdicţie la ulei şi vin. Postul nu este o experienţă de îndestulare, ci un exerciţiu de voinţă şi o confruntare cu foamea. Să te laşi să-ţi fie foame, să vezi ce înseamnă să nu mănânci pe săturatelea. Când oamenii se hotărăsc să ţină post, ei simt mereu o senzaţie de foame pe care o vor compensa cu făinoase. (...) Nu margarina e beleaua, mai teamă mi-e de produsele de patiserie. Făină cu margarină – reţeta perfectă pentru îngrăşat. Mâncaţi grăsime cu făinoase dacă vreţi să vă îngrăşaţi. Dacă postul nu presupune o ciorbă, un ghiveci, o fasole, linte, varză, chiar şi o lingură de zacuscă... mănânci prostii şi nu e bine. Şi să accepţi că nu trebuie să fii sătul. Aşa că, atunci când se va termina postul, toată atitudinea ta va fi una de recunoştinţă".

Medicul le-a introdus telespectatorilor Aleph News iaurturile cu lactoferină. Despre ce este vorba:

"Pe site-ul superlapte.ro găseşti iaurt care combină efectul laptelui. O substanţă prezentă în lapte e miraculoasă. Melatonina a fost inclusă inclusiv pe reţete pt protecţie la Covid dar şi post-Covid, iar melatonina ajută la depăşitea acetsor neplăceri. (...) Un om speriat e mai uşor de maniuplat. Colostrul este lichidul gălbui secretat de glanda mamară, care ajută nou-născutul, astfel încât el să fie puternic. Colostrul contribuie la creşterea imunităţii. Noutatea este iaurtul cu lactoferină. Lactoferina este o proteină prezentă în lapte, descoperită în 1960. Lactoferina este o proteină care are o capacitate incredibilă de a lega fierul. Lactoferina este o proteină care leagă fierul. În primă fază, ea a fost văzută ca un miracol pt copilul anemic. Dintr-odată, ei erau nu numai protejaţi de anemie, dar aveau şi rezistenţă la boli. Există vitamina D în lapte. (...) Lactoferina leagă fierul. Fierul este esenţial şi pt oameni, apropo de hemoglobină. Noi, când nu avem hemoglobină, fără fier, nu avem capacitatea de a transporta oxigenul prin organism. Fără fier, nici noi nu putem, dar nici bacteriile nu se pot multiplica. Lactoferina fură fierul şi arn viral (virusuri, ciuperci, bacili) în prezenţa lactoferinei, mor. Superlapte.ro. este un site unde sunt aceste alimente funcţionale. Compania BioF la Braşov. Creatorul ei e un farmacist. (...) Laptele a făcut dintotdeauna parte din consumaţia românului. Şi la bunica era vacă şi se consuma şi colostru. O vacă poate să ajungă până la 30 de litri de colostru pe zi. Viţeluşul nu are cum să sugă mai mult d e 1 – 2 l de colostru".

Despre alte beneficii ale lactoferinei:

"Lactoferina acţionează pozitiv pe hiv, pe herpes. Virusurile rebele sunt blocate de lactoferină" (Mihaela Bilic).

Pâinea, cel mai consumat aliment nu doar la noi, ci şi aiurea, a făcut subiectul discuţiei cu Marius Tucă:

"Toată pâinea îngraşă la fel. Nu e important câtă pâine mănânci, contează densitatea. La capitolul densitate, să nu ne păcălim. Atenţie, nu cădeţi în capcana americanilor, care spun că pâinea albă îngraşă, aia neagră îngraşă. Lumea mă întreabă ce pâine să mănânce, albă sau neagră: le spun măi, oameni buni, vouă ce vă place? Sistemul de recompensă diferă de la persoană la persoană. Noi putem mânca la infinit şi nu simţim săţietate. Şi frustrarea continuă. Că tu n-ai cum să te saturi. Mâncaţi lucrurile care vă plac şi savuraţi-le".

Invitaţii emisiunii Marius Tucă Show de aseară au fost nutriţionistul Mihaela Bilic şi liderii AUR, Claudiu Târziu şi George Simion. Despre mâncare, recunoştinţă, România şi Covid. Toate, în emisiunea Marius Tucă Show, de la Aleph News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici