,,Ochii pe mine!”. Doctorul Cătălin Cîrstoveanu, despre dragostea pentru copii şi bătălia pentru un pat la terapie intensivă: ,,Încercăm să ne uităm care este primul care moare pe listă şi pe acela îl luăm” / ,,Minunile apar acolo unde este foarte multă muncă”

  • Medicul Cătălin Cîrstoveanu, despre situaţia de la spitalul Marie Curie. Reamintim că 30 de bebeluşi născuţi cu afecţiuni grave au murit numai în ultimul an, din cauza lipsei fondurilor.
  • Cătălin Cîrstoveanu: ,,Cei cărora le mor copiii la noi, uneori se întorc cu multă recunoştinţă şi ne sunt alături de în proiectele pe care le facem”
  • C. Cîrstoveanu: ,,Dumnezeu este creator, poate să facă orice, oricând, dar de cele mai multe ori l-am văzut lucrând prin oameni. Tot ceea ce noi facem, Dumnezeu vindecă.”
  • C. Cîrstoveanu: ,,Sunt pe listă foarte mulţi. Pe unii ne este frică să îi sunăm, pentru că ştim că poate nu mai există.”
1497 afișări

Doctorul Cătălin Cîrstoveanu îţi vorbeşte despre situaţia grea de la spitalul Marie Curie, unde din cauza lipsei fondurilor bebeluşii mor cu zile. Vorbim despre cea mai mare secţie de reanimare neonatală din ţară, unde ajung bebeluşi cu afecţiuni foarte grave care trebuie operaţi, precum cele cardiovasculare şi neurologice.

Pe cine mai interesează sănătatea copiilor noştri într-o perioadă în care COVID-19 a devenit problema majoră din sistemul sanitar românesc?

Reamintim faptul că jurnaliştii Aleph News au publicat în exclusivitate situaţia de la Spitalul Marie Curie, cea legată de faptul că secţia de ATI nou-născuţi a rămas fără fonduri de mai bine de o lună. Pe acest fond, 30 de bebeluşi din România născuţi cu afecţiuni grave au murit numai în ultimul an, aşteptând pe o listă pentru un pat performant de la Terapie Intensivă.

,,Suntem de mult aici. Şi nu sunt doar 30 de copii (n.r. – copii decedaţi). Este o celulă în toată ţara. Eu am informat Ministerul Sănătăţii de multe ori. Dacă aceste lucruri nu se înţeleg din statistici măcar din presă să se afle. Bine ca aflăm şi din presă! Nouă ne lipsesc minimum 100 de paturi”,  explică doctorul Cătălin Cîrstoveanu situaţia.

C. Cîrstoveanu: ,,Sunt pe listă foarte mulţi. Pe unii ne este frică să îi sunăm, pentru că ştim ca poate nu mai există.”

Şeful secţiei de terapie intensivă neonatală de la spitalul Marie Curie îţi prezintă o aplicaţie foarte interesantă care transparentizează total lucrurile. Aşadar, poţi vedea în timp real câte paturi sunt libere, câte sunt ocupate şi câte sunt în aşteptare. Medicul de la Marie Curie îţi spune însă un lucru extrem de dureros şi emoţionant în acelaşi timp: ,,ne uităm care este primul care moare pe listă şi pe acela îl luăm”

,,Dr.Cătălin Cîrstoveanu: În imaginea din stânga avem cererea de internare, iar în dreapta, câte paturi libere, ce se întâmplă în secţie, că sunt şase peste cei 27 şi, din nefericire, aşteaptă 25. Acum trei minute s-a întâmplat asta acolo şi nu e mână de om care să facă treaba asta. Este din sistemul informatic automat. Este atât de simplu să transparentizăm activitatea asta în toată ţara, este atât de simplu...

Încercăm să fim extrem de rezonabili în ce facem şi încercăm să ne uităm care este primul care moare pe listă şi pe acela îl luăm. Nu am reuşit întotdeauna. Ni se întâmplă ca mamele să plângă pe la uşi. Acestea sunt lucrurile cele mai mişcătoare pentru toţi, când vin părinţi pentru care, pur şi simplu, nu ai ce să faci. Acum am împrumutat incubatoare să îi ducem într-un loc, am extins şi la etajul doi pacienţi ventilaţi şi sunt pe listă foarte mulţi. Pe unii ne este frică să îi sunăm, pentru că ştim ca poate nu mai există.”

C. Cîrstoveanu: ,,Cu un sms la 8844, cu mesajul bine”

Medicul Cătălin Cîrstoveanu îţi spune cum ai posibilitatea să contribui şi tu la salvarea unei vieţi de copil: ,,Cu un sms la 8844, cu mesajul BINE, puteţi dona 2 euro lunar.  Exact ce mă întrebaţi. Nu avem locuri, noi facem locuri!”.

C. Cîrstoveanu: ,,Un pat de reanimare înseamnă o structură unde clar avem un incubator specializat”

Dacă te întrebai în ce constă adevărata valoare a unui pat de la reanimare  – şi de ce nu este doar un pat banal – medicul Cîrstoveanu face o întreagă pleoarie. Şi îţi spune că ar mai fi nevoie de încă 100 de paturi.

,,C. Cîrstoveanu: La numărul de paturi, la ce populaţie avem noi astăzi, trebuie atâtea paturi de reanimare nou-născuţi, atâtea paturi de reanimare adulţi etc. Nouă ne lipsesc minim 100, minim 100 de paturi lipsesc. Dacă este să ne luăm clar după statistici, ar fi în jur de 200. Am spus minim 100 de paturi să aibă România în plus. Pat ce înseamnă?

Nu e patul pe care l-am întins pe un hol. Este vorba de cu totul şi cu totul altceva. Un pat de reanimare înseamnă o structură unde clar avem un incubator specializat. Credeţi-mă, pe vremea mea, un incubator costa cât apartamentul meu. Sunt incubatoare care costă 30.000€, 20.000€, 10.000€...este un pat cu anumite calităţi, este într-o anumită zonă. Aeromicroflora este într-un fel, este aşezat într-un fel, nişte circuite medicale. Patul ăla nu este doar un pat, că l-ai pus în pat şi atât.

Că aşa mă mai sună nişte colegi: “domnul doctor, măcar un pat pe hol...” Noi am făcut şi lucruri din astea. Nu e bine! Patul ăla trage lângă el un plămân artificial pentru că e operat sau are o problemă pulmonară, sau neurologică, sau cardiacă. Îndeamnă multe insuficienţe de organ, nu bate inima cum trebuie, ai trei, cinci pompe, nu merg rinichii, ai trei, cinci pompe, trebuie să îl anesteziezi, să îl sedezi, ai trei, cinci pompe. Uie aşa te trezeşti cu 15 pompe injectomate pe un pacient. Apoi, înseamnă o groază de lucruri în jur... echipamente adiţionale. Patul acesta...cine vine la patul acela? Este pacientul, dar lângă pacient înseamnă personal medical, adică angajare de personal medical. Cum să angajezi personal medical în pandemii?”

Dr. C. Cîrstoveanu: ,,Acei donatori, 315.000, care sunt astăzi , mulţi sunt dintre cei care şi-au pierdut copiii la noi”

 Cătălin Cîrstoveanu este medicul datorită cărui bat şi acum zeci de inimi de copil. Părinţii l-au numit simplu ,,Îngerul copiilor”. Este omul care face imposibilul să devină posibil şi care aduce excelenţa în domeniul neonatologiei în România. Care credeţi că este pentru doctoral Cîrstoveanu ce mai frumoasă mulţumire primită de-a lungul timpului?

,,Dr. Cătălin Cîrstoveanu: Cei cărora le mor copiii la noi, uneori se întorc cu multă recunoştinţă şi sunt alături de noi în proiectele pe care le facem şi mulţi dintre cei care sunt printre acei donatori, 315.000, care sunt astăzi , mulţi sunt dintre cei care şi-au pierdut copiii la noi. Este cea mai emoţionantă şi, dincolo de frustrările sistemului, este ceva incredibil pentru noi.”

C. Cîrstoveanu: ,,Toate minunile apar acolo unde este multă, multă muncă”

Iată ce spune medicul Cătălin Cîrstoveanu despre ştiinţă, credinţă şi miracole.

,,Cred în Dumnezeu! Este sensul vieţii şi raţiunea vieţii. Până la urmă, este realitatea ultimă de la început până la sfârşit. Înainte ca noi să fim, a fost Dumnezeu şi după ce n-o să mai fim noi, tot Dumnezeu o să fie. Şi noi suntem aici vremelnic şi ne desfăşurăm... avem o viaţă aici pe care ne-o raportăm sau nu la Dumnezeu. Tot ce facem, tot ce fac, încerc să raportez cât mai corect la ceea ce este el, la Dumnezeu. Dacă eu cred în minuni... înainte de toate, cred în următorul lucru: toate minunile apar acolo unde este multă, multă muncă. Şi apoi sigur, apar şi minunile şi lucrurile pe care nu le putem explica. Aşa aş putea să explic foarte multe minuni, deşi Dumnezeu este creator, poate să fac orice, oricând, dar de cele mai multe ori l-am văzut lucrând prin oameni. Tot ceea ce noi facem, Dumnezeu vindecă.”

Doctorul Cătălin Cîrstoveanu crede în puterea echipei, dar mai ales în puterea exemplului. Tocmai de aceea, la începutul lunii martie, atunci când a început pandemia, s-a mutat la spital pentru a fie lături de colegi şi aproape de copiii care aşteptau să fie salvaţi.

Laura Bretan, despre muzica şi viaţa în pandemie: ,,Sper că voi ajunge cât mai repede în România”

Şi de la sănătatea noastră cea de toate zilele, mergem la o voce superbă, un fel de terapie pentru minte şi suflet. În direct din Chicago, Laura Bretan îţi povesteşte cum trece prin perioada de pandemie, dar şi cum este viaţa la 18 ani. Cântăreaţa vorbeşte despre proiecte, despre muzică, despre familie, dar şi despre dragostea pentru România.

Este extrem de fragilă şi delicată, însă pe scenă se transformă total. Are o voce angelică, are prestanţă şi ca să fie formula completă şi să fim şi noi mulţumiţi, are şi ceva sânge de româncă.

Laura Bretan a cântat în emisiunea lui Vlad Craioveanu!

Şi cum nu puteam să fim cu ochii pe Laura fără să o rugăm să ne şi cânte ceva, invitata lui Vlad Craioveanu ne-a demonstrat încă o dată de ce a cucerit o lume întreagă cu talentul ei.

 ,,Eu aş vrea să reiau concertele şi sper că voi ajunge cât mai repede în România. Eu zic că talentul nu-i al meu, e de la Dumnezeu”, mărturiseşte tânăra care în luna aprilie a împlinit 18 ani.

Laura Bretan, care a stârnit un val de admiraţie după ce a câştigat cea de-a şasea ediţie a concursului ,,Românii au talent”, ne dezvăluie că, dintre artiştii români, i-ar plăcea să facă un duet cu Andra sau cu Angela Gheorghiu.

Laurei Bretan îi place mâncarea românească

Cât despre România – mama Laurei fiind originară din Haţeg, Hunedoara – tânăra de 18 ani mărturiseşte că îi place mâncarea românească, dar şi frumuseţile ţării pe care mama sa a lăsat-o să le descopere şi să-şi formeze singură o idee.

Concluzia este una singură: abia aşteaptă să revină în România!

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici