Rechizitoriul în dosarul Băsescu-Firea, infirmat din cauza lipsei de rigoare şi a modului în care au fost verificate acuzaţiile

Augustin Lazăr a decis să infirme rechizitoriul în dosarul Băsescu- Firea pentru că acesta este "lipsit de rigoare" iar procurorul nu a analizat "mijloacele folosite de autor şi posibilitatea obiectivă a acestuia de a concretiza ameninţarea", se arată în ordonanţa semnată de procurorul general.

646 afișări
Imaginea articolului Rechizitoriul în dosarul Băsescu-Firea, infirmat din cauza lipsei de rigoare şi a modului în care au fost verificate acuzaţiile

Rechizitoriul în dosarul Băsescu-Firea, infirmat din cauza lipsei de rigoare şi a modului în care au fost verificate acuzaţiile(Imagine: Ştefan Micsik/ Mediafax Foto)

"Rechizitoriul, în ansamblul său - deşi păstrează structura unui astfel de act procesual - în realitate, nu întruneşte exigenţele unui act de sesizare a instanţei. Actul este marcat de lipsa de rigoare în modul de prezentare a faptelor ce fac obiectul acuzaţiei penale şi motivare a dispoziţiei de trimitere în judecată, fără realizarea unei analize juridice şi printr-o folosire inadecvată a terminologiei juridice", se arată în ordonanţţa semnată de procurorul general Augustin Lazăr, de infirmare a rechizitoriului întocmit de procurorul Adina Petrescu, în dosarul în care Traian Băsescu este acuzat că ar fi ameninţat-o pe Gabriela Firea.

Documentul semnat de procurorul general precizează că sub aspectul elementului material, infracţiunea trebuie să aibă ca obiect săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare, "în cuprinsul rechizitoriului nu se indică infracţiunea care a format obiectul ameninţării, iar referirea la fapta păgubitoare ( „afirmaţii cu caracter general, apreciate de partea vătămată FIREA GABRIELA ca fiind păgubitoare") se face doar la modul general, fară a se preciza în concret în ce ar consta aceasta". Totodată, în rechizitoriu se arată că inculpatul a făcut afirmaţii cu caracter general, apreciate de persoana vătămată ca fiind păgubitoare. ""Or, aprecierea persoanei vătămate asupra caracterului ameninţător al declaraţiilor inculpatului ar fi trebuit analizată de procuror, în raport cu persoana ameninţată, mijloacele folosite de autor şi posibilitatea obiectivă a acestuia de a concretiza ameninţarea".

Legat de a doua acuzaţie de ameninţare, este menţionat faptul că acesta ar fi putut fi privită ca o infracţiune distinctă şi însăşi persoana vătămată, adică Gabriela Firea, nu a formulat iniţial plângere pentru această faptă.

"Neregularitatea în întocmirea rechizitoriului sub aspectul omisiunii descrierii faptelor reţinute în sarcina inculpatului într-un mod susceptibil de a produce consecinţe juridice, conduce la încălcarea garanţiilor privind dreptul la un proces echitabil, prin imposibilitatea pregătirii şi exercitării apărării în mod efectiv de către inculpat, cu privire la acuzaţiile aduse. Constatăm că aceeaşi lipsă de rigoare caracterizează şi modul de formulare a acuzaţiilor pe parcursul urmăririi penale. Rechizitoriul preia practic descrierea sumară a acuzaţiei din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale din 25.08.2015", se arată în ordonanţa semnată de Augustin Lazăr.

Pachetul General a anunţat joi că dosarul în care fostul preşedinte Traian Băsescu este cercetat pentru ameninţare la adresa Gabrielei Firea nu va fi trimis în judecată iar cercetările vor fi reluate după ce Augustin Lazăr a infirmat decizia procurorului de caz, pe motiv că ancheta este incompletă.

Disputa Băsescu - Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este "o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist". "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu.

Fostul şef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este "o şantajistă de profesie". "Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix", a precizat Băsescu.

Gabriela Firea a reacţionat, afirmând că aşteaptă cu interes reacţiile instituţiilor şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest "act flagrant de intimidare a unui senator". Ulterior, senatorul PSD a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul instanţei supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici