Internetul, sub asediu. Log4j este una dintre cele mai mari ameninţări cibernetice

  • Cybercriminalii şi spionii digitali pot intra în foarte multe dintre computere lumii din cauza unei vulnerabilităţi a aplicaţiei Log4j.
  • Se pare că mai bine de 1 miliard de site-uri de internet din lumea întreagă sunt afectate.
  • CISA, agenţia americană de protecţie împotriva ameninţărilor informatice, a decis o alertă de nivel 10, adică alerta maximă.
1978 afișări
Imaginea articolului Internetul, sub asediu. Log4j este una dintre cele mai mari ameninţări cibernetice

Internetul sub asediu. Log4j este una dintre cele mai mari ameninţări cibernetice

Una dintre cele mai mari ameninţări cibernetice a apărut sub forma unei aplicaţii, Log4j, a cărei vulnerabilitate poate preda controlul calculatoarelor celor rău intenţionaţi. Se pare că hackerii din China şi Iran, precum şi cei care minează după criptomonede, deja au profitat de această vulnerabilitate, potrivit AP.

Hackerii pot pune mâna pe controlul unor giganţi industriali, servere web sau simple desktopuri ale utilizatorilor. Departamentul Homeland Security din SUA a dat alarma, ordonând agenţiilor federale să elimine acest bug, atât de simplu de exploatat, şi să-şi cheme echipele de IT pentru a rezolva problema. 
 
Jen Easterly, şeful securităţii cibernetice american a declarat că aceast defect este “unul dintre cele mai seriose pe care le-am văzut în cariera mea, dacă nu cel mai serios”. Industria, aici incluzând reţele electrice, hidrocentrale, industria mâncării, fabricarea de produse sau transporturile de mărfuri, este extrem de vulnerabilă în acest moment. Există o celulă de criză la nivel global, coordonată de la Washington.
 
Log4j este un software, scris in programul Java, care monitorizează activitatea userului pe un computer. El poate fi folosit pe mai multe platforme, Windows, Linux, macOS, şi poate fi folosit de la controlul camerelor video la navigaţia prin satelit a maşinii, precum şi dispozitive medicale. 
 
Gigantul tehc Alibaba a informat compania Apache Software pe 24 noimebrie despre aceasă vulnerabilitate şi în două săptămâni au reuşit să înlăture problema.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici