NEWS ALERT Nava spaţială rusă Luna-25 s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii / Eşecul este o puternică lovitură pentru prestigiul Rusiei: era prima misiune pe Lună din ultimii aproape 50 de ani

Nava spaţială rusă Luna-25 s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii, a anunţat în urmă cu scurt timp agenţia rusă spaţială Roscosmos.

22339 afișări
Imaginea articolului NEWS ALERT Nava spaţială rusă Luna-25 s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii / Eşecul este o puternică lovitură pentru prestigiul Rusiei: era prima misiune pe Lună din ultimii aproape 50 de ani

NEWS ALERT Nava spaţială rusă Luna-25 s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii. Era prima misiune pe Lună a Rusiei din ultimii aproape 50 de ani

Prima misiune pe Lună a Rusiei din ultimii aproape 50 de ani a eşuat, potrivit agenţiei spaţiale ruse.

Agenţia spaţială rusă Roskosmos a precizat duminică că sonda spaţială Luna-25 s-a prăbuşit pe Lună după ce s-a rotit pe o orbită necontrolată.

Specialiştii investighează incidentul pentru a determina cauza, a precizat Roskosmos.

Sâmbătă, agenţia a declarat că a avut loc o "situaţie anormală" în timpul unei manevre în care a fost implicată sonda spaţială.

Sonda trebuia să aterizeze luni în apropierea Polului Sud lunar. Printre sarcinile sale se număra căutarea apei, Rusia urmărind să stabilească o bază pe Lună până în 2040.

Eşecul misiunii de prestigiu subliniază declinul puterii spaţiale a Rusiei din zilele de glorie ale competiţiei din timpul Războiului Rece, când Moscova a fost prima care a lansat un satelit pe orbita Pământului - Sputnik 1, în 1957 - iar cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om care a călătorit în spaţiu în 1961.

Roscosmos a cooperat iniţial cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în cadrul programului lunar. Cu toate acestea, după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, ESA a pus capăt colaborării cu Moscova.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici