Platformele de socializare, acuzate de abuz după închiderea conturilor lui Trump

  • Twitter a fost criticată de abuz pentru suspendarea contului lui Trump
  • Percepţia de abuz a apărut din cauza suspendării nedeterminate
  • Merkel şi Le Maire sunt câţiva din cei care au criticat decizia
156 afișări

Mulţi lideri europeni au criticat Twitterul pentru că a trecut la fapte. Polonia a suspendat contul lui Donald Trump pe o perioadă nedeterminată.

Fostul ministru al Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, spune că a apărut o tendinţă a marilor platforme de social media de reglementare. Din cauza suspendării nedeterminate a apărut percepţia de abuz.

„Este clar o tendinţă de reglementare a marilor platforme digitale. Trăim într-o lume a omniprezenţei tehnologice. Cine deţine metadatele, deţine alegerea. Premierul polonez nu a fost singurul care a semnalat un oarecare abuz prin suspendarea contului preşedintelui”, a explicat Alexandru Petrescu.

Întrebat dacă el consideră că a fost un abuz, fostul ministru nu a dorit să se exprime. „Nu aş vrea să mă exprim, nu sunt în măsură. Fondatorul Twitter a trecut de la o suspendare temporară a contului la una pe termen nelimitat, de aici a apărut percepţia de abuz semnalată de Merkel, Le Maire şi alţii. O serie de demnitari au semnalat ca problematică această mişcare. Cred că dacă această filtrare era efectuată printr-un alt algoritm nu ar fi avut drept consecinţă accelerarea de către Polonia a unui proiect de lege care să interzică măsuri pe care ei le consideră arbitrare, directe, subiective”, spune Petrescu.

Twitter i-a închis contul pe perioadă nedeterminată lui Donald Trump după atacul asupra Capitoliului din urmă cu o săptămână. 

Twitter a fost principalul canal de comunicare al miliardarului republican, pe care l-a folosit zilnic pentru a se adresa direct celor 88 de milioane de abonaţi ai săi. De asemenea, a fost suspendat şi de Facebook, Snapchat, Twitch şi, de marţi, de YouTube, timp  de o săptămână.

Twitter a şters în acest weekend şi 70.000 de conturi afiliate la QAnon, o mişcare pro-Trump, implicată în asaltul asupra Capitoliului. Când Donald Trump a încercat vineri să reacşioneze după această măsură pe contul oficial POTUS (preşedintele Statelor Unite), în atenţia celor „75 de milioane de patrioţi” care l-au votat, mesajele sale au fost imediat eliminat de reţeaua socială. „Folosirea unui alt cont pentru a evita suspendarea este împotriva regulilor noastre,” a spus un purtător de cuvânt al companiei.

De asemenea, Facebook i-a interzis lui Trump să-şi folosească conturile, invocând intenţia acestuia de a „submina tranziţia paşnică şi legală a puterii”.

Trump s-a plâns că platformele de socializare exercită cenzura şi a sugerat că ar putea lansa o platformă concurentă.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici