Tehnologia care ucide gândacii de bucătărie. Laserul îi poate neutraliza de la distanţă

  • Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Heriot-Watt au dezvoltat un sistem pentru a ţinti problema gândacilor cu ajutorul laserului şi al tehnologiei de inteligenţă artificială.
  • Proiectat de Ildar Rakhmatulin, sistemul a fost construit cu ajutorul unor echipamente accesibile, disponibile în comerţ, şi detectează gândacii cu o precizie de 1.2 metri.
2900 afișări
Imaginea articolului Tehnologia care ucide gândacii de bucătărie. Laserul îi poate neutraliza de la distanţă

Tehnologia care ucide gândacii de bucătărie. Laserul îi poate neutraliza de la distanţă

Gândacii sunt un dăunător întâlnit în întreaga lume şi în Marea Britanie. Sunt renumiţi pentru rezistenţa lor - ani de zile, oamenii au crezut că ar putea supravieţui chiar şi unei bombe nucleare.
 
Sistemul a fost testat pe aceşti dăunători anul trecut, iar rezultatele au fost publicate acum în revista Oriental Insects.
 
Gândacii de casă pot trăi în populaţii de milioane de exemplare. Aceştia pot strica alimentele şi aparatele electrocasnice, dar reprezintă, de asemenea, un pericol grav pentru sănătate, declanşând reacţii alergice şi apariţia astmului, potrivit Independent.
 
Metodele existente de combatere a gândacilor au fost ineficiente, dar sistemul lui Rakhmatulin se bazează pe viziunea artificială.
 
Două camere de luat vederi trimit semnale către computer care indică poziţia gândacilor.
 
Atunci când cercetătorii au folosit laserul la putere mică, au putut schimba comportamentul gândacilor: emiterea căldurii persistente a laserului îi determină pe gândaci să îşi schimbe poziţia sau direcţia. Acest lucru înseamnă că aceştia pot fi trimişi din ascunzători întunecate.
 
Dacă au mărit puterea laserului, au reuşit să neutralizeze sau să ucidă gândacii de la o distanţă de până la 1.2 m.
 
„Acest sistem laser este o metodă selectivă şi ecologică de combatere a dăunătorilor. Este extrem de promiţător", a declarat Rakhmatulin. „Este un sistem reglabil, aşa că ar putea fi folosit pentru a proteja împotriva ţânţarilor, pentru a ţine viespile prădătoare departe de albine sau paraziţii de culturile sau magazinele valoroase. Acest sistem nu este potrivit pentru uz casnic. Laserul utilizat va provoca orbire sau daune grave la nivelul ochilor”.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici