Prima pagină » Știri externe » O companie aeriană le-a cerut însoțitorilor de zbor să returneze măririle salariale primite în 2024

O companie aeriană le-a cerut însoțitorilor de zbor să returneze măririle salariale primite în 2024

Compania aeriană low-cost Ryanair a cerut unor însoțitori de zbor din Spania să returneze mii de euro din majorările salariale primite anul trecut, în urma anulării în instanță a unui acord sindical, potrivit documentelor consultate de Reuters.
O companie aeriană le-a cerut însoțitorilor de zbor să returneze măririle salariale primite în 2024
Foto: Hepta/Mediafax Foto

Situația a apărut după ce Curtea Supremă din Spania a decis în martie că acordul salarial încheiat anul trecut între sindicatul CCOO și Ryanair nu este valabil.

Decizia a venit ca urmare a contestării acestuia de către sindicatul rival USO în ianuarie. CCOO a ajuns ulterior la un acord limitat cu compania, care acoperea doar propriii membri, nu și pe cei ai USO.

În aprilie, Ryanair a trimis e-mailuri echipajelor de cabină afiliate la USO, prin care le cere să ramburseze majorarea salarială acumulată și să revină la nivelul salarial anterior creșterii din 2024, cu excepția cazului în care se transferă la sindicatul CCOO.

Compania aeriană retrage măririle de salariu

Un membru al personalului de cabină, care a dorit să rămână anonim de teama represaliilor, a declarat că Ryanair i-a cerut să restituie 3.857 de euro și să accepte o reducere a salariului lunar. Acesta a menționat că salariul său depinde de numărul de ore de zbor, dar este, în general, apropiat de salariul minim din Spania, care este de 1.184 de euro pe lună.

Angajatul a adăugat că zeci de persoane au primit solicitări similare și că mulți au restituit deja sumele cerute de companie.

Un purtător de cuvânt al Ryanair a declarat că operatorul aerian respectă hotărârea judecătorească care anulează acordul, reducând salariile în perioada în care decizia se află în apel.

Ryanair și alte companii aeriene low-cost au câștigat cote importante de piață în regiune prin practicarea unor prețuri foarte mici pentru pasageri, obținute prin servicii minimale și salarii considerabil mai reduse decât cele oferite de companiile aeriene tradiționale.

Angajații Ryanair din întreaga Europă au organizat mai multe greve în ultimii ani, cerând salarii mai mari și condiții de muncă îmbunătățite.