„Apa infiltrată în salină, apa care a inundat salina, este acum evacuată, iar asta poate să producă probleme ecologice, pentru că uitându-mă la cifrele comunicate de colegii mei, văd că avem o creştere alarmantă de la o zi la alta. Dacă în data de 29 mai cantitatea de cloruri exprimată în miligrame pe litru, doar cu titlul de exemplu, la priza Fântânele pe Târnava Mică era de 51 de miligrame. Astăzi această cifră a crescut de 10 ori, este în jurul 500 de miligrame pe litru. Ieri (luni – n.r.) a fost şi mai rău. Însă monitorizăm cu atenţie, pentru că în aval de mină, staţiile de tratare existente pot folosi o apă ce are maxim 250 de miligrame pe litru. Orice creştere peste această cantitate depăşeşte puterea de tratare a staţiilor, iar asta înseamnă că apa devine nepotabilă”, spune la Digi24 Mircea Fechet.
El explică faptul că „la 1000 de miligrame începem să avem mortalitate piscicolă, iar la 2000 de miligrame, adică la 2 grame de sare pe litru de apă, practic nu mai supravieţuieşte aproape nimic în cursul respectiv de apă, în funcţie de modul în care va evolua situaţia de la salină”.
Întrebat dacă salinitatea va creşte în următoarea perioadă, el a spus că depinde foarte mult de cantitatea de apă evacuată din salină, în măsura în care vor exista prăbuşiri”.
„Şi experţii spun că întrebarea nu mai e dacă vor exista astfel de prăbuşiri, ci când se vor prăbuşi anumite secţiuni mai mari sau mai mici şi care va fi timpul în care aceste prăbuşiri vor avea loc. Pentru că dacă acest timp va fi de ordinul secundelor sau minutelor, putem avea cantităţi mari evacuate dintr-o dată din salină, cantităţi de apă puternică încărcată la ieşirea din masivul de sare, avem acum 2900 de miligrame pe litru. În acest moment, la 500 de miligrame, nu putem să discutăm despre o mortalitate piscicolă masivă, dar, repet, de la 1000 de miligrame începem să avem şi această problemă. (…) La concentraţii mari, cum spunem popular, saramura arde tot ceea ce atinge”, încheie Fechet.