Un studiu care a evaluat valorile a peste 3.500 de adulți din Polonia și Statele Unite a constatat că cei 800 de participanți care erau vegetarieni aveau cele mai multe șanse să se alinieze valorilor care le îmbunătățesc statutul social. Acestea includeau niveluri mai ridicate de ambiție personală și un apetit mai mare pentru „noutate și provocări în viață”.
În același timp, s-a constatat că persoanele care consumă carne se aliniază mai mult valorilor tradiției, cum ar fi respectarea normelor stabilite și conformității, ceea ce înseamnă dorința de a nu-i supăra pe ceilalți și de a se conforma convențiilor acceptate social, potrivit Independent.
De asemenea, aceștia au pus mai mult accent pe bunăvoință, cum ar fi bunătatea față de prieteni și familie, și securitatea.
Profesorul John Nezlek de la Universitatea SWPS din Varșovia, care a condus cercetarea, a declarat: „Există această lungă asociere între carne și masculinitate. Este mult mai frecvent ca femeile să adopte vegetarianismul decât bărbații și există trei motive principale pentru care oamenii devin vegetarieni: sănătatea, mediul și etica bunăstării animalelor.
„Când pui cap la cap toate acestea, ai putea începe să crezi că vegetarienii ar fi mai binevoitori, mai puțin asertivi, dar am constatat exact contrariul.”
Participanților din Polonia și SUA li s-au înmânat scurte schițe ale unor persoane fictive, însoțite de descrieri, precum: „Este important pentru el să aibă mult succes. Îi place să impresioneze alte persoane”.
Ei au fost apoi rugați să evalueze pe o scară de la unu la șase cât de mult se raportau la personaj.
Raportul a constatat că cei care urmează o dietă vegetariană sunt susceptibili de a fi gânditori independenți care nu se tem să „mărșăluiască în ritmul unei tobe diferite”, având în vedere că sunt o minoritate în multe țări.
„În fața unor astfel de convingeri și în fața experiențelor de respingere și critică care pot însoți exprimarea unor astfel de convingeri, vegetarienii trebuie să fie dedicați și să își susțină convingerile cu tărie”, se arată în raport.
Acesta a concluzionat: „Rezultatele prezente sugerează că, deși vegetarienii pot fi mai sensibili la durerea și suferința animalelor și pot fi mai conștienți de amenințările la adresa mediului decât non-vegetarienii, această sensibilitate și conștientizare nu reflectă valoarea umană de bază a bunăvoinței.
„În plus, rezultatele prezente sugerează că vegetarienii au valori în concordanță cu faptul că sunt membri ai unei minorități sociale care sunt dispuși să își susțină principiile. Deși studiile de față lasă întrebări importante fără răspuns, ele sugerează o cale de urmat”.