Psihologii numesc această capacitate „umilință intelectuală” – abilitatea de a admite că ideile și convingerile noastre pot fi greșite. Studiile arată că persoanele cu un nivel ridicat de umilință intelectuală gândesc mai critic, sunt mai puțin părtinitoare și mai puțin dogmatice.
„Persoanele cu umilință intelectuală recunosc limitele cunoștințelor și credințelor lor și sunt deschise la învățare”, explică Tenelle Porter, profesor de psihologie la Rowan University, scrie The Guardian.
Potrivit terapeutei Nedra Glover Tawwab, incapacitatea de a recunoaște perspectiva celuilalt erodează încrederea într-o relație. Pe de altă parte, a admite că ai greșit poate aprofunda legătura emoțională. Studiile arată că:
„Oamenii preferă să fie prieteni sau parteneri cu persoane mai umile”, spune psihologul Daryl Van Tongeren.
Cei cu o umilință scăzută reacționează adesea defensiv atunci când sunt contraziși, explică Leor Zmigrod, neurocercetătoare în domeniul politicii și autor al unei cărți despre gândirea ideologică rigidă.
„Când am publicat o carte despre umilință, toți spuneau: ‘Exact asta îi lipsește socrului meu!’ Nimeni nu se gândea: ‘Asta mi-ar prinde mie bine.’”
Deoarece autoevaluarea e dificilă, Van Tongeren recomandă să ceri feedback sincer de la persoane din diferite arii ale vieții – acasă, la serviciu, în cercul social.
Nu este un semn de slăbiciune sau lipsă de inteligență, ci o oportunitate de învățare și evoluție.
O bună capacitate de ascultare cultivă și încurajează umilința de ambele părți.
Reamintirea momentelor în care ai greșit te poate face mai deschis la idei noi.
Simți furie sau iritare când ești contrazis? Acesta e un semnal valoros că e loc de dezvoltare.
Emoțiile puternice, precum rușinea sau frustrarea, sunt indicii că ego-ul îți sabotează raționamentul.
Cum îi poți ajuta pe ceilalți să-și dezvolte umilința intelectuală
Nu forța schimbarea. Creează un mediu sigur în care să fie OK să greșești. În loc să corectezi direct, sugerează materiale utile (cărți, articole, chestionare de personalitate) care încurajează introspecția. Sau propune: „Hai să lucrăm împreună la asta.”
Nu trebuie să recunoști imediat. Dacă ai nevoie de timp pentru a procesa și a-ți ajusta perspectiva, revino asupra conversației ulterior. Chiar și o recunoaștere întârziată poate repara încrederea, spune Tawwab. Cu timpul, vei deveni mai rapid și mai autentic în recunoașterea greșelilor – ceea ce poate întări semnificativ legăturile personale și profesionale.