Prima pagină » Știri externe » Îmbătrânirea poate fi încetinită de cafeină. Aceasta poate să activeze un „comutator celular”

Îmbătrânirea poate fi încetinită de cafeină. Aceasta poate să activeze un „comutator celular”

Cercetătorii britanici au descoperit mecanismul prin care cafeina ar putea ajuta la îmbătrânirea sănătoasă. Au identificat un fel de „comutator biologic" care menține celulele tinere mai mult timp.
Îmbătrânirea poate fi încetinită de cafeină. Aceasta poate să activeze un „comutator celular
Sursa foto: Mark H. Milstein/ Northfoto
Andreea Tobias
27 iun. 2025, 15:20, Social

Oamenii de știință de la Queen Mary University of London și Francis Crick Institute au studiat efectele cafelei asupra celulelor de drojdie, care sunt folosite ca substitut pentru celulele umane în cercetare.

Cafeina activează o enzimă numită AMPK, care funcționează ca un fel de indicator de combustibil pentru celule. Când celulele au energie scăzută, AMPK intervine să le ajute să facă față mai bine.

„Când celulele tale au un nivel scăzut de energie, AMPK intervine pentru a le ajuta să facă față, iar, conform rezultatelor noastre, cafeina ajută la activarea acestui mecanism”, explică geneticianul Charalampos Rallis, potrivit Science Alert.

Prin această enzimă, cafeina influențează un alt comutator biologic numit TOR, care controlează creșterea celulelor. Astfel, celulele cresc mai bine, își repară ADN-ul mai eficient și rezistă mai bine la stres.

Interesant este că metformina, medicamentul pentru diabet care este studiat pentru efectele anti-îmbătrânire, funcționează prin același mecanism AMPK. Asta sugerează că medicamentele pe bază de cafeină ar putea avea efecte similare în viitor.

Cercetătorii avertizează că studiul a fost făcut pe celule de drojdie, nu pe oameni, așa că orice tratament medical este încă departe de realizare.

Totuși, descoperirea se aliniază cu alte studii care arată efectele pozitive ale cafelei: de la pierderea grăsimii corporale la protecția împotriva bolilor de inimă și demenței.

Cercetarea a fost publicată în revista Microbial Cell.

Citește și