În acest context, suspiciunile legate de construirea unei arme nucleare de către Iran deschid imaginația cetățeanului temător către o mulțime de scenarii posibile. Doar câteva țări scapă de această incertitudine, datorită poziției lor geografice, politicii externe sau pregătirii pentru diferite tipuri de crize, fiind considerate „ferite de pericol”, notează 20minutos.
Așa arată datele Indexului Global al Păcii 2025, realizat de Institute for Economics and Peace, care analizează starea păcii și securității în fiecare țară, dar și poziționarea acestora în fața unui conflict la scară mare. Raportul evaluează 163 de țări folosind 23 de indicatori legați de conflicte și militarizare și arată că există peste 59 de războaie active – cel mai mare număr de după Al Doilea Război Mondial.
Există câțiva factori esențiali, considerați de specialiști importanți în supraviețuirea unui conflict global. Primul, deși pare evident, este poziționarea geografică – ideal cât mai izolată și cât mai departe de rutele strategice. În al doilea rând, se evaluează neutralitatea politică și militară. Apoi, intră în calcul autosuficiența energetică și alimentară – un punct slab pentru Europa, așa cum s-a văzut în cazul războiului din Ucraina.
Alți factori importanți sunt: existența unei guvernări stabile, capabile să gestioneze populația în caz de criză, coeziunea socială și capacitatea de pregătire civilă pentru situații de urgență. Uniunea Europeană recunoaște acest ultim aspect și a emis un ghid de supraviețuire pentru cetățeni cu sfaturi și recomandări pentru perioade de criză.
Există state care nu intră în conflicte cu alte națiuni. Istoric, Elveția este recunoscută ca simbol al neutralității diplomatice, menținându-se mereu departe de conflicte. Alte state, în schimb, aleg să se implice chiar și în războaie care nu le privesc direct. Conform studiului, 78 de țări au participat la conflicte militare în afara granițelor în ultimii cinci ani.
Islanda – Ocupă constant primul loc în Indexul Global al Păcii încă din 2008. Izolarea geografică, lipsa armatei, o democrație solidă și autosuficiența energetică (prin energia geotermală) o fac una dintre cele mai sigure țări din lume.
Noua Zeelandă – Pe locul trei în clasament, siguranța sa este datorată atât poziției izolate, cât și unei politici externe neutre și unei democrații puternice. Are o autosuficiență agricolă ridicată datorită distanței față de alte regiuni.
Elveția – Nu e o surpriză. Țara alpină este profesionistă în gestionarea conflictelor, chiar și atunci când acestea au loc în jurul ei. Nu face parte din NATO și deține adăposturi antiaeriene construite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, suficiente pentru întreaga populație. Este pe locul cinci în index.
Singapore – Deși se află într-o regiune tensionată, țara a investit masiv în securitatea alimentară și energetică. Astăzi ocupă locul șase în clasamentul global al păcii.