Prima pagină » Economic » Uniunea Europeană ia în calcul credite de carbon din țări în curs de dezvoltare

Uniunea Europeană ia în calcul credite de carbon din țări în curs de dezvoltare

Uniunea Europeană discută o propunere care ar permite statelor membre să includă în calculul reducerii emisiilor de dioxid de carbon și credite de carbon cumpărate din țări în curs de dezvoltare. Măsura face parte din planul UE de a reduce emisiile cu 90% până în 2040, față de nivelurile din 1990.
Uniunea Europeană ia în calcul credite de carbon din țări în curs de dezvoltare
Sursă foto: Pexels
Ramona Turcu
01 iul. 2025, 14:01, Economic

Creditele de carbon sunt certificate care atestă reducerea sau compensarea emisiilor în altă parte, de exemplu prin plantarea de păduri sau proiecte ecologice în țări mai sărace. Astfel, o țară sau o companie poate „compensa” o parte din poluarea proprie sprijinind proiecte care reduc emisiile în alte regiuni.

Peste 130 de ONG-uri de mediu critică ideea, spun că UE trebuie să reducă emisiile intern și că recurgerea la credite străine slăbește ambiția și reputația blocului . Potrivit experților citați de Reuters, utilizarea creditelor ar trebui să fie suplimentară, nu înlocuitoare măsurilor interne.

Conform The Guardian, comisarul pentru climă, Wopke Hoekstra, susține că țările din Africa și America Latină vor utiliza finanțări prin aceste proiecte și avertizează că sistemele de certificare trebuie să garanteze reducerea reală a emisiilor

Discuțiile vor continua miercuri, când statele membre vor decide dacă susțin această abordare pentru a-și atinge țintele climatice până în 2040.

Noul obiectiv al UE: reducerea poluării cu 90% până în 2040

Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid din lume, iar Comisia Europeană a amânat mai mult timp propunerea sa climatică pentru anul 2040, relaxând alte reguli ecologice în ultimele luni pentru a încerca să calmeze opoziția politică.

La începutul lunii iulie, Executivul european se pregătește să propună oficial noul obiectiv climatic pentru teritoriul Uniunii Europene: reducerea cu 90% a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2040, comparativ cu nivelurile din 1990. Măsura face parte din strategia UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Comisarul pentru climă, Wopke Hoekstra, a confirmat planurile de prezentare a unui obiectiv climatic al UE pentru anul 2040, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții țărilor membre care va avea loc în data de 2 iulie, potrivit informațiilor furnizate de sursa citată.