În 2021, Google a stabilit un obiectiv măreț, acela de a obține emisii nete de carbon zero până în 2030.
Cu toate acestea, în anii care au trecut de atunci, compania a evoluat în direcția opusă, investind în inteligența artificială care consumă multă energie.
În ultimul său raport privind durabilitatea, Google a afirmat că emisiile sale de carbon au crescut cu 51% între 2019 și 2024.
Un raport întocmit de grupul de advocacy non-profit Kairos Fellowship a constatat că, între 2019 și 2024, emisiile de carbon ale Google au crescut de fapt cu 65%.
Mai mult, între 2010, primul an în care există date publice disponibile privind emisiile Google, și 2024, emisiile totale de gaze cu efect de seră ale Google au crescut cu 1 515%, a constatat Kairos.
Cea mai mare creștere de la un an la altul în intervalul respectiv a fost și cea mai recentă, 2023-2024, când Google a înregistrat o creștere de 26% a emisiilor doar între 2023 și 2024, potrivit raportului.
„Datele proprii ale Google arată clar: corporația contribuie la accelerarea catastrofei climatice, iar indicatorii care contează – cantitatea de emisii pe care o generează, cantitatea de apă pe care o consumă și viteza cu care aceste tendințe se accelerează – se îndreaptă într-o direcție greșită pentru noi și pentru planetă”, a declarat Nicole Sugerman, manager de campanie la Kairos Fellowship.
Autorii spun că au găsit marea majoritate a cifrelor pe care le-au folosit pentru a determina câtă energie consumă Google și cu cât cresc emisiile sale de carbon în anexele rapoartelor de sustenabilitate ale Google. Multe dintre aceste cifre nu au fost evidențiate în corpul principal al rapoartelor Google, spun ei.
Raportul Kairos susține că modul în care Google prezintă unele dintre datele sale este înșelător. În cazul emisiilor centrelor de date, de exemplu, Google afirmă că a îmbunătățit eficiența energetică a centrelor sale de date cu 50% în 13 ani. Autorii susțin că menționarea cifrelor privind eficiența energetică în loc de cifrele absolute ascunde emisiile totale ale Google, potrivit The Guardian.
„De fapt, din 2010, consumul total de energie al companiei a crescut cu 1.282%”, concluzionează raportul.
Autorii raportului, intitulat „Eșecurile ecologice ale Google”, atribuie discrepanța dintre cifrele calculate de ei și cifrele prezentate de Google în rapoartele sale de sustenabilitate mai multor factori, printre care și faptul că firma utilizează o metodă diferită de calcul al creșterii emisiilor.
În timp ce Google utilizează emisiile bazate pe piață, cercetătorii au utilizat emisiile bazate pe locație.
Emisiile bazate pe locație reprezintă energia medie consumată de companie din rețelele electrice locale, în timp ce emisiile bazate pe piață includ energia achiziționată de companie pentru a compensa emisiile totale.
Energia pe care gigantul tehnologic a trebuit să o achiziționeze pentru a alimenta numai centrele sale de date a crescut cu 820% din 2010, potrivit cercetării Kairos, o cifră care se așteaptă să crească în viitor, pe măsură ce Google lansează mai multe produse de inteligență artificială.
Între 2019 și 2024, emisiile provenite în principal din achiziționarea de energie electrică pentru alimentarea centrelor de date au crescut cu 121%, au afirmat autorii raportului.
„În termeni absoluți, creșterea a fost de 6,8 TWh, sau echivalentul adăugării de către Google a întregului consum de energie al statului Alaska într-un an la consumul său anterior”, a spus Sugerman.
Pe baza traiectoriei actuale a Google, autorii raportului Kairos afirmă că este puțin probabil ca compania să își respecte propriul termen limită pentru 2030 fără o presiune semnificativă din partea publicului.
Pe măsură ce compania construiește centre de date care consumă multe resurse în toată țara, experții acordă o atenție deosebită și consumului de apă al Google.
Conform raportului de sustenabilitate al companiei, consumul de apă al Google – cantitatea de apă preluată din diverse surse – a crescut cu 27% între 2023 și 2024, ajungând la 11 miliarde de galoane de apă.
Cantitatea este „suficientă pentru a satisface nevoile de apă potabilă pentru 2,5 milioane de oameni și 5.500 de utilizatori industriali din Boston și suburbii timp de 55 de zile”, potrivit raportului Kairos.
Companiile de tehnologie s-au confruntat cu presiuni atât interne, cât și publice, pentru a alimenta numărul tot mai mare de centre de date cu energie curată.
Angajații Amazon au prezentat recent un pachet de propuneri ale acționarilor care solicitau companiei să dezvăluie emisiile totale de carbon și viza impactul climatic al centrelor sale de date. Propunerile au fost în cele din urmă respinse.
Duminică, mai multe organizații, printre care Amazon Employees for Climate Justice, League of Conservation Voters, Public Citizen și Sierra Club, au publicat o scrisoare deschisă în San Francisco Chronicle și Seattle Times, în care solicitau directorilor executivi ai Google, Amazon și Microsoft să „se angajeze să nu mai construiască noi centrale pe gaz și să nu mai amâne închiderea centralelor pe cărbune pentru alimentarea centrelor de date”.
În propriul raport de sustenabilitate, Google avertizează că „traiectoria viitoare” a companiei ar putea fi afectată de „peisajul în continuă evoluție” al industriei tehnologice.
„Ne aflăm într-un moment de cotitură extraordinar, nu doar pentru compania noastră, ci pentru întreaga industrie tehnologică, determinat de creșterea rapidă a AI”, se arată în raport.
„Combinația dintre potențialul de creștere neliniară al AI, determinat de ritmul său de dezvoltare fără precedent, și amploarea incertă a energiei curate și a infrastructurii necesare pentru a face față acestei creșteri face mai dificilă previzionarea emisiilor noastre viitoare și ar putea afecta capacitatea noastră de a le reduce”.
Google nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii cu privire la cifrele din raportul Kairos.