Prima pagină » Știrile zilei » NASA a descoperit o nouă planetă cu temperaturi care sugerează condiții propice vieții

NASA a descoperit o nouă planetă cu temperaturi care sugerează condiții propice vieții

Astronomii estimează că planeta are o dimensiune de 100 de ori mai mare decât a Pământului.
NASA a descoperit o nouă planetă cu temperaturi care sugerează condiții propice vieții
Sursa foto: NASA

Telescopul James Webb a făcut o altă descoperire uimitoare, de data aceasta, o planetă masivă care ar putea susține viața, potrivit mai multor agenții spațiale.

Astronomii au capturat „dovezi convingătoare” ale existenței unei planete cu o masă de aproximativ 100 de ori mai mare decât a Pământului, care orbitează o stea pitică roșie tânără, situată la 34 de ani-lumină distanță, numită TWA 7 sau CE Antilae.

Planeta, numită TWA 7b, a fost detectată de telescopul spațial James Webb, cel mai puternic telescop lansat vreodată în spațiu, potrivit NASA.

O planetă tânără și rece

O analiză inițială sugerează că obiectul ar putea fi o planetă tânără și rece, cu o temperatură de aproximativ 120 de grade Fahrenheit, a declarat NASA. Oamenii de știință spun că viața poate crește și se poate reproduce la temperaturi cuprinse între aproximativ 5 grade Fahrenheit și 251 de grade Fahrenheit, potrivit ABCNews.

O echipă internațională de astronomi a observat o sursă infraroșie slabă într-un disc de resturi care înconjoară steaua, la o distanță de aproximativ 50 de ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Soare, a declarat NASA.

Apoi au folosit instrumentul infraroșu mediu al telescopului pentru a suprima strălucirea puternică a stelei gazdă și a dezvălui obiectele slabe din apropiere, o metodă numită imagistică de înalt contrast care permite astronomilor să detecteze direct planete care altfel ar fi pierdute în lumina „copleșitoare”.

Dacă se confirmă, aceasta ar fi prima dată când telescopul James Webb a capturat o imagine directă care a dus la descoperirea unei planete, în loc de lentilă gravitațională, o tehnică bazată pe teoria relativității generale a lui Albert Einstein, potrivit astronomilor.

Detectarea ar corespunde poziției așteptate a unei planete și ar explica caracteristicile cheie ale planetelor observate în discul de resturi, potrivit agenției spațiale. Sursa luminii infraroșii se află în interiorul a trei inele de praf observate în jurul TWA 7.

Cele mai tinere discuri de resturi

Discul de resturi care înconjoară TWA 7 este unul dintre cele mai tinere discuri de resturi cunoscute până în prezent, potrivit unui articol publicat săptămâna trecută în Nature.

„Observațiile noastre relevă un candidat puternic pentru o planetă care modelează structura discului de resturi TWA 7, iar poziția sa este exact acolo unde ne așteptam să găsim o planetă de această masă”, a declarat Anne-Marie Lagrange, cercetătoare la Observatoire de Paris-PSL și Université Grenoble Alpes din Franța și autoare principală a articolului, într-o declarație.

Descoperirea reprezintă „un pas înainte interesant în înțelegerea sistemelor planetare”, a declarat într-un comunicat coautoarea Mathilde Malin, cercetătoare asociată la Universitatea Johns Hopkins și la Institutul de Știință al Telescopului Spațial din Baltimore.

Descoperirea evidențiază capacitatea telescopului Webb de a explora planete cu masă redusă, nevăzute până acum, din jurul stelelor apropiate, potrivit NASA.