Prima pagină » Știri externe » Proiect de lege care interzice uniformele școlare din fibre sintetice și ”substanțe chimice permanente”

Proiect de lege care interzice uniformele școlare din fibre sintetice și ”substanțe chimice permanente”

Volumul de microplastice și de „substanțe chimice permanente” potențial dăunătoare din uniformele școlare ar trebui restricționat, au afirmat experții, care îndeamnă colegii să susțină două amendamente la un proiect de lege crucial.
Proiect de lege care interzice uniformele școlare din fibre sintetice și ”substanțe chimice permanente”
Sursa foto: hepta
Mihaela Ionita
03 iul. 2025, 13:39, Social

Proiectul de lege privind bunăstarea copiilor și școlile, care se aplică în principal în Anglia și Țara Galilor și se află în faza de comisie în Camera Lorzilor, este pe cale să introducă o nouă reglementare privind costul articolelor de uniformă școlară, precum și numărul de articole de uniformă de marcă pe care școlile le pot impune elevilor să le poarte.

Însă dovezile emergente privind riscurile pentru mediu și sănătatea umană ale fibrelor sintetice și ale substanțelor chimice „permanente” Pfas, care sunt utilizate ca agenți de rezistență la pete și apă, au dus la îngrijorări cu privire la țesăturile și substanțele chimice utilizate la fabricarea acestora, potrivit The Guardian.

Pfas, sau substanțele per- și polifluoroalchilice, este un termen generic pentru o familie de mii de substanțe chimice care se degradează extrem de lent.

Unele dintre acestea au fost asociate cu probleme de sănătate, inclusiv colesterolul ridicat, probleme de fertilitate, tulburări ale sistemului imunitar, boli renale, malformații congenitale, unele tipuri de cancer și o serie de alte probleme grave de sănătate.

Pașaport digital cu substanțe chimice

Amendamentul 202A la proiectul de lege privind copiii solicită interzicerea aproape imediată a utilizării Pfas în uniformele școlare și obligativitatea producătorilor de a furniza un pașaport digital al produsului în care să fie enumerate substanțele chimice.

Amendamentul 202B solicită luarea de măsuri în termen de 12 luni în ceea ce privește uniformele care ar putea „pune în pericol sănătatea sau siguranța persoanelor [sau] provoca riscuri nejustificate pentru sănătatea publică sau sănătatea mediului”, cu un accent special pe fibrele artificiale.

În 2021, fibrele sintetice reprezentau 64 % din producția globală totală de fibre pentru industria confecțiilor, dar nu sunt disponibile date clare privind proporția uniformelor școlare fabricate din poliester, nailon sau alte materiale sintetice.

Dovezi anecdotice sugerează că majoritatea uniformelor sunt fabricate din materiale sintetice, însă alternativele fabricate din fibre naturale sunt comercializate ca excepții.

Microfibrele se infiltrează și în corpul uman

Cercetări recente au arătat că aceste microfibre, definite ca fibre sintetice cu lungimea mai mică de 5 mm, se infiltrează și în corpul uman, studiile identificându-le în sângele uman, spermă, plămâni, lapte matern, măduvă osoasă, placentă, testicule și creier.

Oamenii de știință au descoperit că fibrele sintetice nu trebuie aruncate sau supuse stresului unui ciclu de spălare în mașina de spălat pentru a începe să elibereze microfibre, îmbrăcămintea eliberând până la 400 de fibre pe gram de țesătură în doar 20 de minute de purtare normală.

Impactul microfibrelor de plastic asupra sănătății rămâne incert, dar cercetările inițiale sugerează că acestea ar putea crește riscul apariției diverselor afecțiuni, cum ar fi stresul oxidativ sau bolile cardiovasculare.

Dr. David Santillo, cercetător principal la Laboratoarele de Cercetare Greenpeace, a declarat: „Probabil că majoritatea părinților nu sunt conștienți de faptul că uniformele pe care copiii lor sunt obligați să le poarte pot fi tratate cu un amestec de substanțe chimice persistente, lucru aproape imposibil de dedus din etichetă. Deși unele substanțe PFAS sunt deja interzise în textile, multe altele sunt încă utilizate pe scară largă. Numai interzicerea întregului grup va fi eficientă în reducerea expunerii copiilor la aceste substanțe chimice în timpul școlii”.

„Guvernul ar trebui să se angajeze să se alinieze la standardele UE în planul său de îmbunătățire a mediului, care are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, și ar trebui să depună eforturi pentru a interzice complet utilizarea acestor substanțe chimice nocive, în scopul protejării oamenilor și a naturii”, a declarat Ruth Chambers, membru senior al Green Alliance.