Prima pagină » Știrile zilei » Nepotul Regelui Mihai, primul membru al familiei regale române care își asumă identitatea trans și non-binară

Nepotul Regelui Mihai, primul membru al familiei regale române care își asumă identitatea trans și non-binară

Săptămâna Pride (LGTBIQ+) este un prilej de revendicare, de rupere a barierelor și de promovare a incluziunii, inclusiv în sfera regalității. Deși subiectul rămâne încă un tabu în multe familii regale, apar tot mai multe exemple de membri ai caselor regale care își asumă public identitatea.
Nepotul Regelui Mihai, primul membru al familiei regale române care își asumă identitatea trans și non-binară

Membrii vizibili ai regalității din comunitatea LGTB

Cel mai recent exemplu este Maud Angelica, una dintre fiicele prințesei Marta Luisa a Norvegiei, care și-a făcut publică bisexualitatea. Un alt exemplu este Eelaz Biarneix (Elisabeta-Maria), nepotul regelui Mihai și primul membru al unei familii regale care se identifică drept trans și non-binar și care își asumă deschis activismul, scrie El Espanol.

Suntem în plină perioadă de celebrare a Pride-ului, cu manifestații în întreaga lume. În cadrul uneia dintre ele, a fost prezentă și nepoata regelui Harald al Norvegiei, care a publicat un mesaj pe Instagram, însoțit de o declarație publică: „Un Pride fericit din partea unei persoane bisexuale.” Astfel, ea și-a anunțat pentru prima dată apartenența la comunitatea LGTB, pozând cu steagul bisexualității (alb, roz, albastru și mov).

Din Elisabeta-Maria, în Eelaz Biarneix

La fel de deschis în privința identității sale este și un membru al Familiei Regale a României, nepot al ultimului monarh, Regele Mihai I, care a condus România până în 1947. Deși monarhia a fost abolită, iar el are doar o descendență simbolică, acest statut i-a oferit, poate, mai multă libertate de a-și trăi viața fără constrângeri.

S-a născut la 15 august 1999, primind numele Elisabeta-Maria, în onoarea a două mari regine ale României. Este singurul copil al prințesei Sofia a României, iar legătura cu Casa Regală a Spaniei vine prin aceasta, întrucât Regina Sofia a Spaniei i-a fost nașă la botez – de unde și prenumele comun.

Tatăl său este omul de afaceri francez Alain Michel Léonce Biarneix, care nu a fost niciodată acceptat în cadrul familiei regale. De altfel, căsătoria a provocat retragerea titlurilor prințesei Sofia de către Regele Mihai I, titluri pe care aceasta le-a recăpătat după divorțul din 2002, chiar dacă vorbim de o familie regală fără tron.

Aceste detalii fac parte din trecutul dinastic al lui Eelaz, așa cum își spune de ani buni, și care s-ar afla, teoretic, pe locul al patrulea în linia de succesiune – o poziție strict simbolică.

A locuit în Franța până în 2018

A locuit până în 2018 în Franța, împreună cu mama sa, iar acum trăiește în Belgia, deși menține o legătură apropiată cu România. Prințesa Sofia, fotograf de profesie, s-a mutat din nou în România, unde o reprezintă pe Majestatea Sa Custodele Coroanei la diverse evenimente publice, atât în țară, cât și în străinătate.

În nume propriu, aceasta desfășoară proiecte în domeniul culturii, artei și educației și este membră a Consiliului Regal, făcând parte și din Consiliul Director al Fundației Regale Margareta a României.

De la mama sa, care îl susține necondiționat, Eelaz a moștenit pasiunea pentru artă. A studiat la École Supérieure des Arts Saint-Luc din Liège, Belgia, și își expune lucrările pe unul dintre conturile sale de Instagram, deschis publicului. În descriere, scrie: „Ființe ciudate, animale stranii, oameni neobișnuiți.”

„Nu sunt nici femeie, nici bărbat”

Mai are un profil personal, privat, unde se descrie ca o „creatură ambiguă” și unde își desfășoară activismul LGTBIQ+ în mod deschis. Acolo a publicat un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Vizibilității Transgender, pe 31 martie.

„Le reamintesc celor care mă urmăresc (și celor care încă mă clasifică greșit) că nu sunt nici femeie, nici bărbat. Sunt ambele și niciuna. Mă aflu într-o zonă intermediară, într-o zonă gri. Folosesc pronume neutre sau masculine atunci când cele neutre nu sunt disponibile. La naiba cu transfobia și cu TERF-ii”, scria, făcând referire la curentele feministe care exclud persoanele trans.

Imaginea sa a evoluat în timp. La singura sa apariție publică în România, cu ocazia funeraliilor Regelui Mihai I, avea părul scurt. Acum, și l-a vopsit verde și poartă mai multe piercinguri.

Preferă să trăiască departe de numele său regal și să-și creeze propriul drum ca ilustrator. Dar fără să se ascundă. Lumea s-a schimbat, iar monarhiile europene se adaptează, încet, noilor vremuri.

În Olanda, de exemplu, legea permite unui moștenitor al tronului să-și păstreze drepturile chiar dacă are o relație cu o persoană de același sex. Printre prințesele europene, Victoria a Suediei și Kate Middleton sunt implicate activ în susținerea comunității LGTB.

De asemenea, Mary a Danemarcei a susținut un discurs în apărarea drepturilor LGTB în cadrul Zilei Internaționale împotriva Homofobiei și Transfobiei din 2016, iar cumnata sa, Marie, a fost prima membră a unei familii regale care a participat la un marș Pride.