Prima pagină » Știrile zilei » Experții au descoperit o nouă abordare care ar putea „transforma” tratamentul cancerului de sân

Experții au descoperit o nouă abordare care ar putea „transforma” tratamentul cancerului de sân

Mii de femei care urmează radioterapie pentru cancerul de sân cu risc scăzut ar putea fi scutite de efectele secundare debilitante datorită unui tratament nou, mai țintit și mai puțin agresiv, adoptat acum de NHS.
Experții au descoperit o nouă abordare care ar putea „transforma” tratamentul cancerului de sân
Mihaela Ionita
15 iul. 2025, 10:10, Social

Cercetătorii spun că tehnica a „transformat” modul în care este abordată boala în stadiile incipiente.

Radioterapia, care utilizează radiații pentru a distruge celulele canceroase, este un tratament postoperator obișnuit pentru cancerul de sân, cu scopul de a reduce riscul de recidivă.

Cu toate acestea, abordarea convențională, care implică adesea întregul sân, poate duce la efecte secundare semnificative, inclusiv modificări ale dimensiunii și formei sânului, umflarea brațelor sau a sânului și durere persistentă, potrivit Independent.

Peste 37.000 de femei din Marea Britanie beneficiază anual de acest tratament.

Limitarea radiațiilor la zona tumorii

Studiul Import Low a demonstrat că limitarea radiațiilor numai la zona tumorii este la fel de eficientă ca tratarea întregului sân.

Condus de Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra și Universitatea din Cambridge, studiul a monitorizat 2.018 de femei din 30 de centre de radioterapie din Marea Britanie timp de un deceniu după tratament.

Acesta a comparat trei abordări de radioterapie: sânul întreg, sânul parțial și doza redusă.

După un deceniu, rata de recurență a cancerului în grupul care a primit radioterapie parțială a fost de 3%, aceeași proporție ca și în cazul celor care au fost tratați cu o abordare mai agresivă.

Pacientele care au beneficiat de radioterapie țintită au fost, de asemenea, mai puțin susceptibile de a suferi modificări pe termen lung ale aspectului sânilor.

Aproximativ 15% au raportat modificări vizibile la cinci ani, comparativ cu 27% în grupul care a beneficiat de radioterapie a întregului sân.

Dr. Anna Kirby, consultant oncolog clinic la The Royal Marsden NHS Foundation Trust și lector în radioterapia cancerului de sân la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a declarat: „Rezultatele pe termen lung ale acestui studiu confirmă că o abordare mai puțin agresivă, care limitează radioterapia la tumoră în loc de întregul sân, este la fel de eficientă ca radioterapia tradițională a întregului sân”.

„Pacientele care beneficiază de radioterapie parțială a sânului au mai puține efecte secundare, menținând în același timp un control excelent al cancerului”.

Charlotte Coles, profesor de oncologie clinică a cancerului de sân la Universitatea din Cambridge, consultant oncolog clinic onorific la Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust și investigator principal al studiului Import Low, a declarat că studiul a „transformat” modul în care este tratat cancerul de sân în stadiu incipient.

Radioterapia parțială

În urma studiului, publicat în Lancet Oncology, radioterapia parțială a sânului a fost integrată în ghidurile de tratament ale NHS.

Se speră că peste 9.000 de femei din Marea Britanie ar putea beneficia de un tratament mai țintit.

„Prin țintirea zonei din jurul tumorii, în loc de întregul sân, am demonstrat că pacientele pot obține aceleași rezultate remarcabile pe termen lung, cu mai puține complicații”, a declarat prof. Coles.

„Această abordare este acum adoptată pe scară largă în cadrul NHS, scutind mii de femei de expunerea inutilă la radiații”.

„Rezultatele acestui studiu nu numai că au modelat practica clinică din Marea Britanie, dar au și influențat ghidurile internaționale, asigurând că femeile din întreaga lume beneficiază de acest tratament personalizat, bazat pe dovezi”.

Dr. Fay Cafferty, statistician șef la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a adăugat că rezultatele sunt „cruciale pentru consolidarea siguranței și eficacității pe termen lung a radioterapiei parțiale a sânului”.

„Datele pe termen lung sunt esențiale pentru a ne asigura că nu există un risc mai mare de reapariție a cancerului de sân după acest tratament de radioterapie țintită”, a spus ea.

„Această ultimă analiză confirmă că radioterapia parțială a sânului rămâne o opțiune de tratament sigură și eficientă, susținând adoptarea sa continuă ca standard de îngrijire în Marea Britanie și la nivel global”.