Prima pagină » Social » Parcul Zăvoiul, finanțat de Barbu Știrbei acum 165 de anii, defrișat masiv din cauza unei bacterii agresive

Parcul Zăvoiul, finanțat de Barbu Știrbei acum 165 de anii, defrișat masiv din cauza unei bacterii agresive

Unul dintre cele mai vechi parcuri din România, Zăvoiul din Râmnicu Vâlcea, se confruntă cu o criză ecologică: o bacterie agresivă a impus tăieri masive de arbori pentru limitarea infecției.
Parcul Zăvoiul, finanțat de Barbu Știrbei acum 165 de anii, defrișat masiv din cauza unei bacterii agresive
Foto: Facebook/ Eusebiu Veteleanu
Maria Miron
18 iul. 2025, 13:51, Social

Parcul Zăvoiul din Râmnicu Vâlcea este afectat de o infecție fitosanitară gravă. Mai mulți arbori bătrâni au fost tăiați în ultimele săptămâni din cauza unei bacterii agresive care atacă în special coniferele și mesteacănul, stârnind îngrijorarea localnicilor, care văd cum li se rărește parcul.

Potrivit autorităților, în prezent mai există doar doi pini sănătoși în întregul parc, ceilalți fiind afectați iremediabil.

„Această bacterie se răspândește rapid, chiar și prin sistemul radicular, ceea ce face imposibilă salvarea arborilor deja infectați. Din păcate, tăierea lor este singura soluție pentru a proteja restul vegetației din parc”, a declarat Adriana Popescu, directorul Piețe Prest, firma care gestionează întreținerea parcului, citată de presa locală.

Bacteria a fost depistată și în alte județe, dar și în Bulgaria

Probele prelevate au fost analizate de specialiștii de la Protecția Plantelor din București, care au confirmat prezența agentului patogen și în alte zone din țară, dar și în Bulgaria: „Fenomenul nu este izolat. Avem cazuri similare în alte județe. Din păcate, iernile blânde din ultimii ani au favorizat supraviețuirea și răspândirea bacteriei. Doar o iarnă severă ar putea limita natural acest tip de infecție”, spun specialiștii consultați.

Defrișările vor continua până când toate focarele active vor fi eliminate, spun autoritățile, care dau asigurări că zona este atent monitorizată. După stoparea răspândirii, va începe o campanie de replantare, pentru refacerea peisajului pierdut și conservarea valorii istorice a parcului.

Înființat în 1850, printr-un decret al domnitorului Barbu Știrbei, și amenajat în doar șase ani, parcul este recunoscut pentru valoarea sa istorică oferită de faptul că aici s-a intonat pentru prima dată imnul „Deșteaptă-te, române!”