Marea Britanie a anunțat marți un set de măsuri stricte menite să reducă impactul atacurilor de șantaj cibernetic (ransomware), care vizează în special instituțiile publice și infrastructura vitală națională, precum Serviciul Național de Sănătate, școlile și consiliile locale.
„Suntem hotărâți să distrugem modelul de afaceri al infractorilor cibernetici și să protejăm serviciile de care depindem cu toții”, a comunicat ministrul securității, Dan Jarvis, citat de Reuters. „Transmitem astfel un semnal clar că Regatul Unit este unit în lupta împotriva șantajului cibernetic”.
Potrivit noilor propuneri, instituțiile publice nu vor mai avea voie să plătească răscumpărări în caz de atacuri informatice. Măsura a fost luată după incidente grave, precum atacul asupra sistemului public de sănătate, care a contribuit la moartea unui pacient, sau atacul din 2023 asupra Bibliotecii Britanice, care a refuzat plata și a suferit întreruperi semnificative în desfășurarea activității curente.
Atacurile cibernetice nu au avut drept țintă doar infrastructura publică, ci au vizat tot mai frecvent și companiile private. O serie de firme din retail, printre care Marks & Spencer și Co-op Group, au fost afectate în 2025, ceea ce a slăbit încrederea publicului în securitatea cibernetică a mediului de afaceri.
Pentru firmele din sectorul privat care nu intră sub incidența interdicției, guvernul britanic a propus obligativitatea notificării intenției de a plăti o răscumpărare. Astfel, acestea vor putea primi consiliere oficială, iar autoritățile vor colecta informații utile în combaterea fenomenului.
Pachetul legislativ include și un regim de raportare obligatorie a incidentelor de tip ransomware, care vor ajuta autoritățile să identifice și să oprească atacatorii.
„Atacurile recente evidențiază riscuri operaționale, financiare și care pot pune chiar viața în pericol”, se arată în comunicatul oficial al ministerului securității, subliniind amploarea și gravitatea fenomenului.