Prima pagină » Știri externe » Australia ridică restricţiile de biosecuritate pentru carnea de vită din SUA

Australia ridică restricţiile de biosecuritate pentru carnea de vită din SUA

După un deceniu de evaluări ştiinţifice şi analize de risc, Australia a decis să ridice restricţiile stricte privind importul de carne de vită din Statele Unite, o mişcare care ar putea detensiona relaţiile comerciale cu administraţia Trump, relatează Reuters.
Australia ridică restricţiile de biosecuritate pentru carnea de vită din SUA

Guvernul australian a anunţat joi ridicarea restricţiilor de biosecuritate impuse asupra cărnii de vită din SUA, după ce autorităţile au concluzionat că măsurile implementate de americani sunt suficiente pentru a gestiona riscurile sanitare.

Decizia vine după o revizuire ştiinţifică riguroasă desfăşurată timp de zece ani şi este privită drept un pas important în negocierile comerciale bilaterale.

Ministrul Agriculturii, Julie Collins, a declarat că Australia nu va compromite niciodată principiile sale de biosecuritate, dar a recunoscut eforturile Statelor Unite de a îmbunătăţi trasabilitatea animalelor, inclusiv în cazul celor provenite din Canada şi Mexic.

Decizia vine pe fondul tensiunilor comerciale accentuate în aprilie, când preşedintele Donald Trump a criticat dezechilibrul în comerţul cu carne de vită, în contextul în care exporturile australiene au crescut puternic, depăşind 4 miliarde de dolari australieni, în timp ce producţia internă din SUA a scăzut.

Potrivit presei australiene, guvernul de la Canberra intenţionează să folosească această relaxare a restricţiilor pentru a cere eliminarea tarifelor americane de 50% pe oţel şi aluminiu, dar şi pentru a contracara ameninţarea cu o taxă de 200% pe produsele farmaceutice.

Australia menţine o abordare strictă în ceea ce priveşte biosecuritatea pentru a-şi proteja efectivele sănătoase de vite şi pentru a păstra accesul la pieţe premium precum Japonia şi Coreea de Sud. Carnea de vită australiană este apreciată în SUA, în special de lanţurile de restaurante fast-food, datorită conţinutului scăzut de grăsime şi preţului competitiv.

Citește și