Ion Cristoiu: Prezenţa de până acum se datorează activelor de partid. După-amiază, Dumnezeu cu mila!

  • Ion Cristoiu: Prezenţa de până acum e datorată ieşirii activelor şi a celor care s-au angajat faţă de un candidat că vor ieşi la vot. Din acest punct de vedere cred că deja s-au epuizat,
  • Ion Cristoiu: Dacă ne gândim la această miză politică, la această tensiune artificială, umăr la umăr, că bătălia nu se încheie decât la ora 21, normal ar fi fost la Bucureşti să fi fost dublu faţă de 2016
  • Ion Cristoiu: Pe seară putem vorbi dacă a fost o prezenţă mai mare sau mai mică, dar deocamdată putem trage o concluzie optimistă după această zi: Românii nu se mai tem de coronavirus. Este un semnal foarte important pentru guvernanţi.
1464 afișări
Imaginea articolului  Ion Cristoiu: Prezenţa de până acum se datorează activelor de partid. După-amiază, Dumnezeu cu mila!

Ion Cristoiu: Prezenţa de până acum se datorează activelor. de partid. După-amiază, Dumnezeu cu mila!

Publicistul Ion Cristoiu analizează primele cifre oficiale ale prezenţei la vot la alegerile locale de duminică şi trage o concluzie optimistă: românii nu se mai tem de coronavirus.

Prezenţa de până acum e datorată ieşirii activelor şi a celor care s-au angajat faţă de un candidat că vor ieşi la vot. Din acest punct de vedere cred că deja s-au epuizat, dacă nu cumva anumite partide păstrează rezervă, s-au epiuzat acele rezerve de alegători care se ştia deja de câteva zile că vor ieşi la vot. Deci toţi cei care au promis într-un fel sau fie din obligaţie, fie din alte motive că vor ieşi la vot, după părerea mea au ieşit. După amiază, Dumnezeu cu mila, pentru că nu vor ieşi sigur tradiţionalii alegători care de regulă puteau să meargă la vot sau nu puteau să meargă la vot. Tocmai cei pe care eu îi denumeam nehotărâţi”, afirmă publicistul.

Ion Cristoiu susţine că în ceea ce priveşte Capitala s-a creat o tensiune artificială prin insistenţa cu care s-a acreditat ideea că principalii doi candidaţi sunt umăr la umăr în sondaje.

Raportarea pe Bucureşti la 2016 este o nerozie. În 2016 a fost o prezenţă foarte mică, 33%. Dacă ne gândim la miza politică din Bucureşti, tensiunea creată atât de politicieni, dar şi institutele de sondare care au ţinut-o langa cu umăr la umăr. Informaţia cu umăr la umăr şi că nu se detaşează o pot suspecta de tentă electorală pentru că ea face ca electoratele partidelor să iasă la vot auzind că e umăr la umăr. Dacă ştii că cineva s-a detaşat sau s-a drtaşat înainte de ziua votului, nu mai ieşi. Aşa se şi explică prezenţa slabă în alte locuri din ţară. Sunt aproape sigur că e prezenţă acolo unde sondajele şi starea de spirit dădeau învingător mai ales pe primar, deja detaşat, cu 10-20% faţă de principalul urmăritor.Mai ales cu primarii în exerciţiu lucrurile se ştiu de o săptămână-două, de aia cred nici nu au ieşit. Deci dacă ne gândim la această miză politică, la această  tensiune artificială, umăr la umăr, că bătălia nu se încheie decât la ora 21, normal ar fi fost la Bucureşti să fi fost dublu faţă de 2016 pentru că atunci a fost prezenţă slabă din cauza dezamăgirii unei părţi a electoratului, care a zis că oricum e pierdută bătălia nu are niciun rost să mai mergem la vot”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu mai spune că românii au mers la vot, în ciuda pandemiei şi a măsurilor de siguranţă sanitară, ceea ce este un semnal important pentru guvernanţi.

În primul rând prezenţa care deocamdată nu e catastrofală, raportată la aceleaşi ore din 2016. Pe seară putem vorbi dacă a fost o prezenţă mai mare sau mai mică, dar deocamdată putem trage o concluzie optimistă după această zi: Românii nu se mai tem de coronavirus. Este un semnal foarte important pentru guvernanţi. Este limpede că, chiar şi în aceste condiţii oamenii s-au dus la vot – a fost o prezenţă cât de cât, înseamnă că orice măsuri de restricţie din perioada următoare vor nemulţumi grav populaţia, cei care s-au temut încă din martie şi au fost chiar isterici faţă de coronavirus, sunt sigur că nu s-ar fi dus la vot şi dacă li se spunea că nu li se întâmplă nimic. Deci, e clar că o mare parte a populaţiei nu se mai teme şi cei care nu s-au temut s-au dus sau se vor duce la vot. Cei care s-au temut, până la nivel de isterie, nu se duc chiar dacă ar fi acolo mese întinse cu fripturi”, a mai spus publicistul.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici