FOCUS: Românii din străinătate votează în 221 de secţii, primii vor fi cei din Noua Zeelandă

Românii din străinătate îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare în 221 de secţii de votare, având la dispoziţie 1.240.000 de buletine de vot - 620.000 de buletine pentru fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.

13 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Românii din străinătate votează în 221 de secţii, primii vor fi cei din Noua Zeelandă

FOCUS: Românii din străinătate votează în 221 de secţii, primii vor fi cei din Noua Zeelandă (Imagine: Mediafax Foto)

Votul în străinătate pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi pentru referendum va începe la ora 7.00, ora locală a fiecărei ţări şi se va desfăşura până la ora 21.00.

Astfel, românii din Noua Zeelandă vor fi primii care vor putea vota, la secţia deschisă la Wellington. Aceasta, având în vedere decalajul orar, se va deschide, potrivit orei României, sâmbătă, la ora 21.00 şi se va închide duminică, la ora 11.00, ora României. Ultimele birouri de vot vor fi deschise la Los Angeles şi San Francisco, duminică la ora 17.00, ora României, urnele fiind închise luni, ora 07.00.

Cele mai multe secţii de votare vor funcţiona în SUA, Spania şi Italia. Potrivit MAE, românii din Statele Unite vor avea la dispoziţie 30 de secţii de votare, cei din Spania vor avea 20, iar în Italia vor fi înfiinţate 19 puncte de vot cu ocazia alegerilor parlamentare.

MAE a creat o rubrică specială pe site-ul său dedicată procedurii de vot pentru alegerile de la 30 noiembrie.

În spaţiul UE, românii vor putea vota cu buletin de identitate şi un document emis de ţara de reşedinţă sau cu paşaport. În afara spaţiului UE, românii nu vor putea vota decât cu paşaport. Turiştii şi persoanele ale căror acte de identitate sunt expirate nu îşi vor putea exercita dreptul de vot. De asemenea, nu se va putea vota pe baza titlurilor de călătorie.

Potrivit legii, există patru colegii pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat, acestea fiind grupate în circumscripţia electorală numărul 43.

MAE avertizează că cetăţenii români din străinătate îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din 30 noiembrie doar dacă dovedesc că au domiciliul sau reşedinţa în ţara în care se află, astfel că românii aflaţi în altă ţară ca turişti sau cu afaceri nu pot vota.

MAE a postat pe site-ul său, dar şi pe site-urile mai multor ambasade, documentele necesare pentru a dovedi domiciliul sau reşedinţa, în funcţie de legislaţia fiecărei ţări.

Reşedinţa în străinătate va trebui probată cu ajutorul unor acte doveditoare eliberate de autorităţile din ţara în care locuiesc alegătorii români.

MAE a dispus deja măsurile necesare pentru ca misiunile diplomatice să identifice documentele necesare pentru fiecare stat în care vor funcţiona secţii de votare, urmând ca, ulterior finalizării acestei acţiuni, să le aducă la cunoştinţa publicului în timp util.

În cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, este necesar paşaportul simplu valabil cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate.

În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate, aceştia au nevoie pentru vot de paşaportul simplu valabil sau, în cazul statelor membre UE, de cartea de identitate valabilă, însoţite de orice alt document emis de autorităţile străine, care dovedeşte reşedinţa în străinătate.

De asemenea, conform Legii nr. 35/ 2008, nu se va putea vota pe baza actelor temporare de identitate, ceea ce înseamnă că nu se va putea vota pe baza titlului de călătorie. De asemenea, cetăţenii români care, în ziua alegerilor, se vor afla în altă ţară, în scop turistic sau de afaceri, nu vor putea vota.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici