A început administrarea vaccinului Moderna. Rapelul se face la 28 de zile

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a anunţat că de joi a început administrarea vaccinului Moderna la nivel naţuional.

1464 afișări
Imaginea articolului A început administrarea vaccinului Moderna. Rapelul se face la 28 de zile

Potrivit CNCAV, persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna şi vor efectua rapelul la 28 de zile, în conformitate cu indicaţiile producătorului acestui tip de vaccin.

Astfel, după realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei şi tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV).

„Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă recipisă pentru rapel şi va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia”, a mai transmis CNCAV.

Cele două vaccinuri, BioNTech Pfizer şi Moderna, utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul, susţin specialiştii CNCAV.

Aceştia susţin că anticorpii sunt pregătiţi să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecţia cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informaţia necesară producerii proteinelor proprii virale, faţă de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici