AstraZeneca: Terapia cu anticorpi Evusheld funcţionează împotriva Omicron

Evusheld de la AstraZeneca (tixagevimab co-ambalat cu cilgavimab), o combinaţie de anticorpi monoclonali cu acţiune prelungită în prevenirea COVID-19, îşi păstrează capacitatea neutralizantă împotriva variantei Omicron SARS-CoV-2 (B.1.1.529), anunţă compania într-un comunicat remis Mediafax.

410 afișări
Imaginea articolului AstraZeneca: Terapia cu anticorpi Evusheld funcţionează împotriva Omicron

Sursa foto: Mediafax.ro

Rezultatele se bazează pe noile date de neutralizare a virusului „viu” in studii desfăşurate atât de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, cât şi de la Universitatea de medicină Washington, St. Louis, SUA.

Concentraţia inhibitoare 50 (IC50) pentru Evusheld, un indice care măsoară potenţa neutralizantă a unui anticorp, a fost de 273 ng/ml, respectiv, 147 ng/ml în studiile de la Universitatea Oxford şi Washington.1,2 Nivelurile sunt similare celor găsite la persoane care au fost infectate anterior cu COVID-19 şi s-au recuperat în mod natural.3

Datele s-au obţinut în urma testelor de laborator care au folosit virusul viu, izolat de la indivizi care s-au infectat cu varianta Omicron a COVID-19, metodă considerată un „standard de aur” pentru studiile de capacitate neutralizanta a anticorpilor. Evusheld este una dintre singurele două terapii cu anticorpi autorizate pentru utilizare care au demonstrat eficienţă împotriva Omicron şi împotriva tuturor celorlalte variante de COVID-19 analizate în cele două studii.

Aceste rezultate vin să confirme datele privind capacitatea de neutralizare a pseudovirusului, demonstrate de investigatorii independenţi de la Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) şi anunţate pe 16 decembrie 2021. Mai mult, acestea se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi preclinice care arată că Evusheld îşi păstrează eficienţa împotriva tuturor variantelor de SARS-CoV-2 testate până în prezent.

Mene Pangalos, vicepreşedinte executiv, BioPharmaceuticals R&D, AstraZeneca, a declarat: „Datele consistente din toate cele trei studii independente ne oferă acum încrederea că Evusheld, o combinaţie de doi anticorpi foarte potenţi, îşi păstrează eficienţa împotriva variantei Omicron şi va continua să ofere beneficii pacienţilor. Mai mult, Evusheld este singura terapie cu anticorpi autorizată pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19 în SUA şi suntem încântaţi că acesta este acum disponibil pentru a ajuta la protejarea populaţiilor vulnerabile, cum ar fi persoanele cu imunitatea compromisă, persoane al căror organism nu poate dezvolta un răspuns adecvat la vaccinare şi care rămân cu risc ridicat de a se infecta cu COVID-19.”

Prin combinarea a doi anticorpi deosebit de puternici cu acţiuni diferite şi complementare împotriva virusului, Evusheld a fost conceput pentru a evita potenţiala rezistenţă la tratament a noilor variante SARS-CoV-2.

Chiar dacă varianta Omicron nu a fost în circulaţie în timpul studiilor clinice Evusheld, compania continuă să colecteze date suplimentare pentru a înţelege mai bine implicaţiile acestor rezultate în practica clinică. Datele din ambele studii vor fi trimise spre publicare în jurnalele de specialitate.

Evusheld a primit Autorizaţia de utilizare de urgenţă (EUA) în SUA în decembrie 2021 pentru profilaxia (prevenirea) pre-expunere a COVID-19 la persoanele care au sistemul imunitar slăbit din cauza unei afecţiuni medicale sau a medicamentelor imunosupresoare şi a căror organism ar putea să nu reacţioneze adecvat la imunizarea prin vaccinare, precum şi la acele persoane pentru care vaccinarea împotriva COVID-19 nu este recomandată.

Aproximativ 2% din populaţia globală este considerată cu risc crescut de răspuns inadecvat la un vaccin COVID-19. 6,7 Dovezile recente indică faptul că protejarea populaţiilor vulnerabile împotriva infecţiei cu COVID-19 ar putea ajuta la prevenirea mutaţiilor virale, un factor important în determinarea apariţiei noilor variante ale virusului.

Evusheld, cunoscut anterior ca AZD7442, este o combinaţie de doi anticorpi monoclonali - tixagevimab (AZD8895) şi cilgavimab (AZD1061) - derivate din celulele B donate de pacienţii convalescenţi după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici