AVERTISMENTUL lansat de medicul Musta de la Timişoara: "Ne întoarcem în carantină!" Ce trebuie să facă românii

  • Medicul Virgil Musta avertizează că numărul de cazuri noi de COVID-19 va creşte tot mai mult.
  • El le transmite românilor să respecte regulile de igienă şi distanţare.
  • Riscul de a ne întoarce în carantină este real, mai spune Musta.
35917 afișări
Imaginea articolului AVERTISMENTUL lansat de medicul Musta de la Timişoara: "Ne întoarcem în carantină!" Ce trebuie să facă românii

AVERTISMENTUL lansat de medicul Musta de la Timişoara: "Ne întoarcem în carantină!" Ce trebuie să facă românii

Cu peste 29.000 de cazuri de COVID, România e cea mai afectată ţară din Estul Europei. Numărul cazurilor a devenit tot mai mare de la ridicarea restricţiilor, iar românii riscă acum să se intoarcă în carantină. Virgil Musta conduce unul dintre cele mai eficiente programe de lupta împotriva coronavirusului la spitalul Victor Babeş din Timişoara, dar chiar şi asa, mai multe persoane au decedat şi acolo. Pericolul ca şi mai mulţi oameni să moară, iar sistemul sanitar să fie copleşit la fel ca în alte ţări este mare, mai spune Musta.


"Nu ştiu care vor fi măsurile luate de responsabilii guvernamentali, dar există şi riscul să ne întoarcem în carantină. Riscul cel mai mare, în schimb, este viaţa omului. Pentru că numărul de decese este direct proporţional cu numărul de cazuri, peste tot în lume.

Deci, când sunt foarte multe cazuri, o proporţie de 5% decedează. Valul al doilea este, aşa, mai degrabă o împărţire teoretică. În sensul că, apare un prim val, apoi apare o perioadă de acalmie şi după aceea, din nou, al doilea val. Acum, perioada de acalmie a fost la noi o perioadă foarte scurtă şi au fost zone în care acalmia a fost reală, cum a fost, de exemplu, în Timiş.

 Noi nu am mai avut timp de patru săptămâni decât câteva cazuri şi eram pe o pantă descendentă, Aradul la fel şi cred că întreaga parte de vest a ţării. Dar au fost zone – cum este Bucureştiul care permanent a fost plin. Braşovul – dacă iniţial nu au avut multe cazuri - au început să aibă foarte multe, Suceava – a fost permanent pe locul I ca număr de cazuri şi este şi acum"
, a declarat Musta în Adevărul.

Nerespectarea regulilor mai ales de către cei care nu există boala sau care nu consideră că pot fi afectaţi de COVID-19 sunt principalii factori pentru creşterea alarmantă a numărului de cazuri în România.

"Pentru că lumea nu respectă regulile de distanţare fizică, de purtare a măştii şi de igienă a tegumentelor. Sunt foarte mulţi care consideră că nu există virus, sunt foarte mulţi care consideră că n-are rost să mai respecte nicio regulă, pentru că tot nu se îmbolnăvesc sau cred că dacă ei nu au cunoştinţe care s-au îmbolnăvit, înseamnă că boala nu există. Si sunt persoane care, din păcate, incită la nerespectarea regulilor. Toate acestea au făcut ca transmiterea comunitară să crească şi să crească şi numărul persoanelor contaminate", a mai spus medicul Musta.

 

Coronavirus. Musta: Sunt trei reguli de aur pentru prevenţia infectării!

 

"Se poate merge la terase, dacă se respectă regulile. Adică, dacă într-adevăr, cei care stau la mese, respectă o oarecare distanţare – se păstrează acei doi metri – şi dacă stau chiar faţă în faţă, stau cu mască. Nu cred că este un risc major. În schimb, dacă stau aşa, înghesuiţi, faţă în faţă, persoane necunoscute, nu ştii cu cine iei contact şi dacă este sau nu contaminat şi poţi lua şi tu. Riscul creşte. Eu cred că orice activitate se poate desfăşura în nişte condiţii speciale sau în condiţii rezultate în urma evaluării riscului activităţii respective.

Sunt trei reguli de aur în prevenţia infectării: distanţarea fizică, purtarea măştii şi igiena tegumentelor. Şi atunci, pornind de la acestea, pentru fiecare activitate pot fi evaluate riscurile şi felul în care se pot respecta aceste reguli, astfel încât să se reducă posibilitatea de contaminare. Riscul există, dar este minim. Şi nu cred că ar fi o problemă.

Deci, noi trebuie să intrăm într-o perioadă de relaxare. Trebuie să începem să ducem o viaţă normală. Dar puţin modificată faţă de ceea ce am avut până acum. Şi asta trebuie ca lumea să înţeleagă. Nu trebuie să se înţeleagă că, dacă acum suntem într-o perioadă de relaxare, nu mai avem nicio regulă. Pentru că altfel, vedeţi ce se întâmplă!", a mai spus Virgil Musta.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici