Avertismentul specialiştilor: Nu vă grăbiţi cu vaccinul pentru coronavirus. Pericolul care pândeşte planeta

Oameni de ştiinţă, dar şi lideri ai lumii au convenit asupra unui termen limită pentru lansarea vaccinului pentru noul coronavirus: 18 luni. E prea puţin timp, avertizează oameni de ştiinţă.

18776 afișări
Imaginea articolului Avertismentul specialiştilor: Nu vă grăbiţi cu vaccinul pentru coronavirus. Pericolul care pândeşte planeta

Avertismentul specialiştilor: Nu vă grăbiţi cu vaccinul pentru coronavirus. Pericolul care pândeşte planeta

Vaccinurile au nevoie de ani de zile de testare până când pot fi folosite în masă pe oameni. Acum timpul presează pe toată lumea, însă consecinţele pot fi dramatice.

"12-18 luni e un termen optimist. Poate doar dacă toate planetele se aliniază, dar probabil o să dureze mai mult", a declarat medicul Peter Hotez, expert în boli infecţioase şi dezvoltări de vaccinuri de la Colegiul Medical Baylor din SUA.

Un alt medic faimos, Paul Offit, cel care a găsit vaccinul pentru rotavirus, a fost mai direct de atât. "Când au anunţat 12-18 luni, m-am gândit că e un termen ridicol de optimist. Şi sunt convins că şi cei care au anunţat au gândit la fel".


Vaccinurile au nevoie de ani de testare



E o presiune imensă pe cercetători din toată lumea. Oameni mor, iar locurile de muncă dispar. Şefii de state aşteaptă un remediu salvator şi cer soluţii cât mai rapide. Din păcate, vor fi nevoiţi să aştepte, avertizează experţi în domeniu.

"Nu cred că s-a mai făcut un vaccin la scară industrială în 18 luni. Dezvoltarea unui vaccin se măsoară în ani, nu luni", spune medicul Amesh Adalja, expert în boli infecţioase la Universitatea Johns Hopkins.

Vaccinurile încep cu testarea pe animale înainte să fie lansate într-un proces din trei faze. Prima fază e testarea pe un grup mic de oameni, care sunt monitorizaţi apoi pentru a urmări răspunsul sistemului lor imunitar. În a doua fază creşte numărul de oameni testaţi, de obicei sunt sute, şi oameni din grupurile de risc sunt incluşi. Dacă rezultatele sunt promiţătoare se trece la etapa a treia, cu teste pe mii sau zeci de mii de oameni, scrie CNN.

În general, testarea unui vacci durează între opt şi zece ani. Grăbirea acestui proces înseamnă ignorarea unor date esenţiale, şi deci riscuri mai mari. "Pentru că suntem în cursa pentru stoparea acestei epidemii trebuie să ne grăbim, dar mai devreme de 18 luni nu se poate face nimic. Dar şi în 18 luni înseamnă să grăbim mult lucrurile. Voluntarii trebuie urmăriţi un an pentru a observa răspunsul sistemului lor imunitar", spune şi  Emily Erbelding, un alt specialist în boli infecţioase.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici