Bolnavi de Covid-19 cu saturaţie mică a oxigenului, fără să ştie. Cât de periculoasă este "hipoxia fericită"

  • Bolnavi de Covid-19 fără dificultăţi de respiraţie, dar cu hipoxie
  • Medici: Este de rău augur, este fiziologie anormală
  • Cheagurile de sânge din plămâni pot duce la lipsa oxigenului
68880 afișări
Imaginea articolului Bolnavi de Covid-19 cu saturaţie mică a oxigenului, fără să ştie. Cât de periculoasă este "hipoxia fericită"

Sursă foto: Profimedia

În vreme ce dificultăţile de respiraţie sunt considerate unul dintre principalele semne că eşti infectat cu noul coronavirus, ar putea să nu fie aşa. Medicii au observat un fenomen ciudat la unii dintre bolnavii de Covid-19. Chiar dacă nivelul oxigenului din sânge era foarte mic, nu simţeau acest lucru, spuneau că se simt bine, scrie Sky News.

Saturaţia normală de oxigen este de cel puţin 95% şi, în majoritatea bolilor pulmonare, cum ar fi pneumonia, scăderea acestui nivel are efecte adverse. Plămânii se umplu de lichid sau creşte nivelul de dioxid de carbon, iar bolnavii simt că îşi pierd suflul.

În cazul Covid-19, pacienţii cu plămânii afectaţi au probleme respiratorii, dar, în fazele de început ale bolii, nivelul redus al oxigenului nu este întotdeauna însoţit de dificultăţi de respiraţie. Pacienţi infectaţi cu noul coronavirus pot respira bine cu o saturaţie de oxigenului de 70%, 60%, 50% sau chiar mai puţin, scrie Revista Science.

Aceste manifestări apar, de exemplu, la cei care urcă pe munte. Dar, în vreme ce la aceştia este de ajutor, atunci când fenomenul apare la bolnavii de Covid-19 este "de rău augur", crede Nicholas Caputo, medic urgentist la New York.

„Este un exemplu de fiziologie anormală, care se petrece sub ochii noştri. Vedem saturaţii de oxigen foarte scăzute, iar pacienţii nu îşi dau seama de asta. Nu vedem acest lucru la gripă sau la pneumonia comunitară”,  spune Jonathan Banner Smith, anestezist la Manchester.

Lipsa oxigenului fără simptome începe să fie numită de medici "happy hypoxia" (hipoxia fericită).

Din ce în ce mai mulţi medici sunt de părere că blocarea vaselor de sânge este principala cauză a formelor severe de Covid-19. Cheagurile de sânge pot apărea de la începutul bolii în plămâni, ceea ce poate împiedica oxigenarea corectă a acestora.

Fenomenul este la baza dezbaterilor privind schema de tratment corectă pentru Covid-19. Medicii încep să renunţe la ventilarea plămânilor, în favoarea tratamentelor anticoagulante. Ei vor acum să studieze şi dacă, detectarea unui nivel scăzut de oxigen în sânge la cei fără dificultăţi de respiraţie poate ajuta la evitarea formelor grave ale bolii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici